Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, a anunțat directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta. Ea avea 71 de ani. Potrivit medicului Dana Safta, Irina Petrescu fusese transferată în urmă cu două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca la Spitalul Elias, transmite Mediafax.
„Era prototipul femeii delicate, ca un abur, ca o tulipă de floare frumoasă. Avea o gingășie extraordinară. Discreția ei nu însemna neimplicare sau izolare în turnul de fildeș, ea era discretă și elegantă fără să refuze interviuri”, a declarat pentru B1 TV jurnalistul Florin Condurățeanu.
„E o veste îngrozitoare, nu-mi vine să cred. Acum două săptămâni mi-a spus să o sun să povestim, să stăm împreună la o cafea”, a spus la rândul său actorul Florin Piersic.
Irina Petrescu a absolvit „Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din Bucureşti, promoţia 1963, la clasa prof. Ion Şahighian, asistent regizorul David Esrig.
Rolul din ” Răutăciosul adolescent”, al lui Gheorghe Vitanidis, i-a adus, în 1968, premiul pentru Cea mai buna interpretare feminină la Festivalul de la Moscova, dar cel mai reușit film în care a jucat rămâne „Duminica la ora 6”, al lui Pintilie”.
„Mi-e groază de ce viața grea îi așteaptă acum pe actorii tineri. Scena este teribil de crudă și de nemiloasă și arata toate defectele de caracter ale actorului. Trebuie să ai grijă să fii cât mai curat, cât mai sincer, cât mai adevărat, pentru că scena e crudă și te trădează. Meseria noastră este a făcăturii, a minciunii, dar trebuie să existe un adevăr, o credință, o sinceritate pe care publicul o caută și o cercetează fără greș”, spunea actrița, potrivit cinemarx.ro.
În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2002).
În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.