România se încinge la temperaturi de 38-39 de grade. E cod portocaliu de caniculă marți în Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş, în timp ce, în alte 17 judeţe s-a emis un cod galben de caniculă. De miercuri soarele va arde si mai tare, iar meteorologii ar putea emite chiar cod roşu de caniculă. Pentru moment, specialiştii au extins de la mijlocul săptămânii codul portocaliu pentru alte 13 judeţe. Doar că valul de căldură va aduce şi fenomene etreme, în special pe timpul nopţii.
Managerul Serviciului de Ambulanța București – Ilfov, Alis Grasu, a declarat pentru Știrile B1 TV că în ultimele 24 de ore 1.333 au avut nevoie de îngrijiri medicale în Capitală.
”Au solicitat serviciul de Ambulață București-Ilfov, în ultimele 24 de ore un număr de 1.333 de persoane. Dintre acestea 703 persoane au prezentat urgențe de cod galben și cod roșu. Ca și cazuri legate de căldură, au fost 24 de lipotimii în loc public, din totatul de 69 de lipotimii”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanța București – Ilfov.
În acest context, Alis Grasu a făcut o serie de recomandări pentru ca oamenii să treacă mai ușor de perioada caniculei.
”Important ar fi să se respecte intervalul 11.00-18.00 în care să nu se stea la soare, să nu se facă activități fizice în plin soare, să se evite petrecerea timpului îndelungat în căldura de afară. dacă totuși activitățile ocupaționale obligă la deplasări ăe distanțe mai lungi, vor trebui purtate haine corespunzătoare, ample, vaporoase, de culoare deschisă cre să acopere cât mai mult din suprafața corporală. Capul să fie acoperit cu pălărie de soare, ochii să fie protejați cu ochelari de soare. Și ce e cel mai important, hidratarea organismului. Se vor consuma peste doi litri de lichide, apă plată, apă minerală, ceaiuri mai puțin îndulcite, sucuri naturale mai puțin îndulcite. Iaurtul este un foarte bun hidratant pentru organism. Nu trebuie să așteptăm să apară senzația de sete. Vom consuma un pahar de apă la fiecare jumătate de oră”, a declarat Alis Grasu.