A început pelerinajul la moaștele Sfântului Andrei, la Galați. Ce moaște noi au fost aduse: „Cei doi sfinți au potolit viscolul”
La Catedrala Dunării de Jos din Galați, a început oficial pelerinajul la Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Credincioșii se închină și la moaștele Sfântului Ioan Damaschin, recent așezate într-o raclă nouă sfințită de patriarhul Daniel. Oamenii se pot închina la raclele celor doi sfinți până pe 1 decembrie.
A început pelerinajul la Sfântul Apostol Andrei
Duminică, moaștele Sfântului Ioan Damaschin și ale Sfântului Apostol Andrei au fost aduse simbolic pe Calea Domnească din Galați la Catedrala Dunării de Jos, cu hramurile Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Nicolae.
Duminică, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile din Galați, a avut loc procesiunea „Călători pe calea sfinților”, cu moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Ioan Damaschin. Procesiunea a avut un traseu modificat din cauza vremii aspre, cu zăpadă și vânt puternic. Sute de preoți, printre care și arhiepiscopul Dunării de Jos, Cassian, au participat la eveniment, marcând începutul festivităților dedicate sărbătorii Sfântului Apostol Andrei.
„Cei doi sfinți, Andrei și Ioan Damaschin, au intrat în dragostea noastră, au potolit viscolul și ne spun „nu vă temeți de viscolul de afară”. Căutați pacea din suflet toți, cu voi, între voi, în țară și în lume” a explicat arhiepiscopul conform stirileprotv.ro
Moaștele Sfântului Damaschin au fost aduse la Catedrala Dunării de Jos
Zeci de mii de credincioși din întreaga țară, inclusiv din Republica Moldova, sunt așteptați să se închine la relicvele celor doi sfinți, care vor fi expuse la Galați până pe 1 decembrie.
Moaștele Sfântului Damaschin au fost aduse la Catedrala Dunării de Jos și plasate într-o nouă raclă de argint sâmbătă. Patriarhul Daniel le-a binecuvântat în cadrul evenimentului desfășurat la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Reședința Patriarhală. Racla a fost confecționată la inițiativa arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos.
„Sfântul Ioan Damaschin este un mare imnograf, în același timp, însă, este și un apărător al dreptei credințe în fața multor erezii. Scrierea lui cea mai importantă din punct de vedere teologic s-a numit pe scurt «Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin», o expunere a dreptei credințe. Secole de-a rândul a fost cartea de căpătâi a teologilor ortodocși” a declarat patriarhul conform basilica.ro.