A început „mica” recalculare a pensiilor. Ce venituri sunt luate în calcul și ce acte trebuie să ducă pensionarii la Casele de Pensii

A început „mica” recalculare a pensiilor. Ce venituri sunt luate în calcul și ce acte trebuie să ducă pensionarii la Casele de Pensii
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproximativ 3,8 milioane de pensionari vor avea pensia mărită, din această lună, în urma recalculării pensiilor, potrivit Ministerului Muncii.

Deja primele pensii recalculate au început să ajungă, de luni, la beneficiari, a anunțat Poșta Română, informează Știrile Pro TV.

Tot luni a început și a doua etapă de recalculare a pensiilor, așa-zisa „mica” recalculare. Mai precis, e vorba de adăugarea la baza de calcul a veniturilor și sporurilor nepermanente.

Veniturile luate în calcul la cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor

Autoritățile vor lua în calculul pensiei și primele, diferite premii în bani, al 13-lea salariu, orele suplimentare sau acordul global, potrivit legii, informează site-ul campusbuzau.ro.

Pensionarii au la dispoziție 6 luni pentru a prezenta, la ghișeele Casei de Pensii, adeverințe de la foștii angajatori din care să reiasă că au primit și alte venituri în afară de salariu.

Pensionarii pot obține aceste adeverințe direct de la angajatori, în cazul în care aceștia mai există ori doar de la Arhivele Naționale sau de la firme de arhivare, în ambele situații, contra cost.

Adeverințele necesare sunt reprezentate de Anexa 6 la Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii sau de Anexa la Ordinul 487/2021.

Cei cu pensiile mărite nu vor pierde ajutorul pentru alimente, medicamente și plata facturilor la energie

Conform unei ordonanțe aprobate de Guvern, cei cu pensiile mărite nu vor pierde ajutorul pentru alimente, medicamente și plata facturilor la energie.

Ordonanța Guvernului crește limita de venituri de la 2.000 de lei la 2.210 lei pentru românii care beneficiază de tichete sociale pentru alimente, adică de cei 250 de lei care se acordă o dată la două luni. Măsura – susțin cei responsabili – ar face ca numărul total al celor care primesc ajutorul să rămână la 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale – câte erau și în august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`