UPDATE ora 15.00: Victor Ponta și Dan Șova au părăsit sediul ÎCCJ după aproximativ 3 ore. Cei doi nu au dorit să facă declarații jurnaliștilor.
Potrivit B1 TV, fostul premier a declarat în faţa magistraţilor că nu recunoaşte faptele şi că nici nu vrea să fie judecat în procedura simplificată în dosarul Rovinari.
"Într-o viață anterioară v-aș fi dat declarații, în viața asta.. nu", a spus Ponta la ieșirea de la ICCJ.
Ponta, la ieșirea de la ICCJ: Într-o viață anterioară v-aș fi dat declarații
#DIRECT_ONE_sln75a#
Fostul premier Victor Ponta și senatorul PSD Dan Șova au ajuns vineri dimineață la Înalta Curte de Casație și Justiție unde începe judecarea dosarului ”Turceni-Rovinari”.
La sosirea la Înalta Curte, niciunul dintre cei doi politicieni nu a dorti să facă declarații în fața jurnaliștilor.
În acest dosar, Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi săvârşit în calitate de avocat.
Potrivit procurorilor Anticorupţie, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ponta, prin intermediul cabinetului său de avocatură, a obţinut de la societatea "Şova şi Asociaţii" aproape 182.000 de lei, pentru presupuse activităţi în conlucrare, dar care, în realitate, nu au fost realizate.
Victor Ponta și Dan Șova, la Curtea Supremă
#DIRECT_ONE_fqy8jd#
În august 2007, între "Şova şi Asociaţii" şi cabinetul fostului premier s-a încheiat o Convenţie pe o perioadă nedeterminată, care prevedea ca avocatul Victor Ponta să primească sume fixe de până la 3.000 de euro, pentru care urma sa emita facturi lunare. Convenţia s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul.
DNA susţine că, în perioada menţionată, Victor Ponta a emis in calitate de avocat 17 facturi fiscale, pentru "presupusele activităţi realizate în conlucrare". "Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi Şova şi Asociaţii, care a realizat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate", se mai arata in referatul DNA.
"Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", sustin procurorii. Potrivit DNA, în timpul controlui fiscal, Victor Ponta s-ar fi înţeles cu Dan Şova ca acesta "să întocmească în cadrul firmei de avocaţi rapoarte de activitate juridică, care pretindeau ca ar fi fost prestată". În cazul acuzaţiilor de spălare de bani, anchetatorii susţin că Victor Ponta şi Dan Şova au disimulat adevărata natură a provenienţei banilor. Cu o parte din bani, fostul prim-ministru ar fi cumpărat două apartamente în Capitală.