A fost semnat planul privind siguranța școlară, pentru combaterea drogurilor și a cazurilor de bullying în rândul elevilor. Grupuri de acțiune în școli, formate din autorități, profesori, părinți și elevi

Publicat: 05 09. 2023, 15:16
Actualizat: 05 09. 2023, 15:17
Sursa foto: MAI

Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară a fost semnat, marți, la Ministerul Afacerilor Interne, de șapte miniștri și de reprezentanta Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Documentul poate fi consultat integral AICI

A fost semnat planul privind siguranța școală

MAI susține că planul este menit să sporească siguranța elevilor și a profesorilor în unitățile de învățământ din țară „și este rezultatul consultărilor dintre echipele tehnice ale instituțiilor semnatare, cu atribuții în domeniu, derulate în perioada 30 august – 5 septembrie 2023”.

Documentul a fost semnat de miniștrii Cătălin Predoiu (MAI), Ligia Deca (Educație), Adrian-Ioan Veștea (Dezvoltare), Natalia Intotero (Familie), Simona Bucura-Oprescu (Muncă), Raluca Turcan (Cultură) și Alexandru Rafila (Sănătate), precum și de Lavinia Arnăutu, reprezentantă a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Elementele prioritare ale planului sunt, potrivit MAI, creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying și reducerea riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență.

„Continuăm aplicarea deciziilor anunțate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creșterea siguranței în școli, o atenție specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în școli și fenomenului de bullying și violență. Sunt realități care până acum nu au fost abordate structurat. Am luat inițiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educație, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competențele putem aborda cu succes acest plan. Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcții, care indică responsabilități clare pentru fiecare instituție”, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicatul MAI.

MAI susține că măsurile adoptate vor fi aplicate în colaborare de toate instituțiile semnatare și că autoritățile locale vor avea și ele un rol important.

„Ca element de noutate, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar se vor constitui grupuri de acțiune, cu specialiști ai instituțiilor semnatare, în domeniile droguri, violență, bullying, la care vor participa cadre didactice și reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți”, se arată în comunicatul MAI.

Planul prevede, printre altele, „elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul; în procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi”.

„Subliniem faptul că o componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinții elevilor, care vor juca un rol esențial în atingerea scopului de creștere a gradului de siguranță în unitățile de învățământ, autoritățile locale, precum și cu reprezentanții asociațiilor de elevi”, mai menționează MAI.