A fost promulgată legea care le permite accesul în toate spațiile publice câinilor însoțitori ai persoanelor cu dizabilități

Publicat: 16 05. 2024, 09:50
Actualizat: 16 05. 2024, 09:50
Sursă foto: Pixabay

Persoanele cu dizabilități însoțite de un câine-ghid vor avea acces în toate spațiile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun sau taxiuri.

Legea a fost promulgată acum două zile

Legea privind accesul câinilor însoțitori a fost promulgată în urmă cu două zile, iar orice refuz privind accesibilitatea patrupezilor va fi considerat un act de discriminare și va fi amendat. În România sunt peste 100.000 persoane cu dizabilități, iar câini-ghizi sunt înregistrați în număr total de doar 70, la asociația de profil.

„Cel mai mare obstacol cred că este mentalitatea. Să putem să luăm un taxi fără să ni se zică nu puteți să urcați în taxi, dacă mă muscă, ca nu are botniță, câinii ghizi nu poartă botniță pentru că au un impediment în treaba asta de a ghida. Și în metrou mi s-a întâmplat de foarte multe ori la început. Lumea nu cunoștea și voiau să sune la 112 ca să mă dea jos, cu un câine așa cuminte, ” a explicat Alexandra Marin, psiho-pedagog nevăzător,căreia în urmă cu opti ani i s-a alăturat Bony,  un cățel din rasa Golden-Retriever.

Ce prevede noua lege

Legea semnată recent de către președintele țării prevede ca câinii ghizi să aibă drept de acces liber în spațiile publice, alături de persoanele pe care le asistă, inclusiv în parcuri, mijloace de transport în comun, magazine și instituții publice, potrivit Știrile ProTv.

„Nu avea efectiv o definiție se numea asistență vie. Acum este denumit câine ghid. Zonele de activitate de unde avem acces liber și fără restricții sunt explicite în a facilita efectiv accesul persoanelor nevăzătoare cu cainele ghid”, a specificat Camelia Platt, director executiv al Fundației Light into Europe.

Noile prevederi ale legii presupun ca persoanele cu dizabilități să fie scutite de plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Român, pentru masinile modificate.