A fost făcută analiza valului de sinucideri din Sibiu. „Fenomenul este mai des întâlnit la bărbați decât la femei”

Publicat: 30 09. 2024, 14:23
Actualizat: 30 09. 2024, 15:42
Sursa foto: publika.md

În ultima perioadă județul Sibiu s-a confruntat cu mai multe cazuri tragice de sinucidere. În acest context, psihologul Mihai Copăceanu a analizat fenomenul și a oferit câteva explicații și soluții privind această problemă.

Sinucideri în județul Sibiu

Primul caz care a atras atenția opiniei publice este cel al unui bărbat de 41 de ani, care s-a aruncat în faţa trenului în zona străzii Nicolae Beldeanu, din cartierul Ștrand, scrie Oradesibiu.

Ulterior,  în pădurea de la Cisnădioara, trupul unui bărbat de 36 de ani a fost găsit fără viață. Călin, cum era cunoscut, a fost declarat dispărut de soția sa, care a cerut ajutorul autorităților. În ciuda eforturilor familiei și a intervenției rapide a polițiștilor și jandarmilor, deznodământul a fost tragic.

Cel mai recent este cazul unui bărbat de 37 de ani care și-a pierdut viața într-un accident premeditat. El a intrat intenționat cu autoturismul sub remorca unui TIR.

„Fenomenul este mai des întâlnit la bărbați decât la femei”

Psihologul Mihai Copăceanu a transmis că sinuciderea nu este despre dorința de a muri, ci despre nevoia disperată de a pune capăt suferinței.

„O persoană care se sinucide este o persoană care resimte multă suferință, infinitiv de multă suferință într-un timp foarte scurt, iar actul suicidar nu reprezintă o intenție de a muri, ci de a pune stop suferinței. Cu alte cuvinte, persoana nu dorește să moară, ci să nu mai sufere. Și multe persoane fac eforturi de a găsi alinare și se luptă cu aceste gânduri, deseori fără succes”, a precizat el.

Acesta a mai menționat că sinuciderea este mai frecventă la bărbați decât la femei, fenomen confirmat de statisticile internaționale, care indică un raport de 5 sau 6 ori mai mare în rândul bărbaților.

Pentru a diminua acest fenomen, specialistul a precizat că intervenția rapidă și sprijinul emoțional sunt esențiale.

„Dacă sesizăm idei suicidare și gânduri de moarte (unele persoane verbalizează intenția lor) să  nu le ignorăm, să luăm de urgență măsuri, să cerem ajutorul pentru a salva persoana respectivă. Neîncrederea noastră sau chiar ridiculizarea gestului este complet greșită”, explică el, conform sursei citate.