A fost descoperită prima femelă crocodil care s-a reprodus fără ajutorul unui mascul. Se pare că și dinozaurii erau capabili de autoreproducere

Publicat: 07 06. 2023, 17:18

Primul caz de femelă crocodil care a reușit să se reproducă singură a fost identificat la o grădină zoologică din Costa Rica.

Puiul ers 99,9% identic cu femela de crocodil, din punct de vedere genetic

Fenomenul așa-numitei „reproduceri fără mascul” a fost descoperit și la unele specii de păsări, pești și alte reptile, dar niciodată până acum la crocodili.

Oamenii de știință spun că această trăsătură ar putea fi moștenită de la un strămoș evolutiv, astfel încât dinozaurii ar fi putut fi, de asemenea, capabili de auto-reproducere.

Oul a fost depus de o femelă de crocodil american în vârstă de 18 ani în Parcul Reptilania în ianuarie 2018. Fătul din interior era complet format, dar s-a născut mort și, prin urmare, nu a eclozat.

Crocodilul care a depus oul a fost capturat când avea doi ani și a fost ținut separat de alți crocodili pe toată durata vieții sale.

Din această cauză, echipa științifică a parcului a contactat o echipă americană de la Virginia Polytechnic, specializată în astfel de cazuri, cunoscute științific sub numele de partenogeneză.

Aceștia au analizat fătul și au constatat că acesta era identic din punct de vedere genetic cu mama sa în proporție de peste 99,9% – confirmând astfel că nu a avut tată.

Cercetătorii spun că acest fel de concepere ar putea fi mai frecventă la crocodili și că a trecut neobservată până acum deoarece oamenii nu au căutat astfel de cazuri.

„Nu este neobișnuit ca reptilele din captivitate să depună ciorchini de ouă, având în vedere perioada de izolare față de parteneri, acestea ar fi considerate în mod normal neviabile și ar fi aruncate.

Prin urmare, aceste constatări sugerează că ouăle ar trebui să fie evaluate pentru o potențială viabilitate atunci când masculii sunt absenți”, spun oamenii de știință în lucrarea lor de cercetare.

Nu este clar de ce apare partenogeneza la diferite specii, dar una dintre teorii este că se întâmplă la speciile capabile de partenogeneză atunci când numărul lor scade, iar acestea sunt pe cale de dispariție.