A fost descoperită prima femelă crocodil care s-a reprodus fără ajutorul unui mascul. Se pare că și dinozaurii erau capabili de autoreproducere

A fost descoperită prima femelă crocodil care s-a reprodus fără ajutorul unui mascul. Se pare că și dinozaurii erau capabili de autoreproducere

Primul caz de femelă crocodil care a reușit să se reproducă singură a fost identificat la o grădină zoologică din Costa Rica.

Puiul ers 99,9% identic cu femela de crocodil, din punct de vedere genetic

Fenomenul așa-numitei „reproduceri fără mascul” a fost descoperit și la unele specii de păsări, pești și alte reptile, dar niciodată până acum la crocodili.

Oamenii de știință spun că această trăsătură ar putea fi moștenită de la un strămoș evolutiv, astfel încât dinozaurii ar fi putut fi, de asemenea, capabili de auto-reproducere.

Oul a fost depus de o femelă de crocodil american în vârstă de 18 ani în Parcul Reptilania în ianuarie 2018. Fătul din interior era complet format, dar s-a născut mort și, prin urmare, nu a eclozat.

Crocodilul care a depus oul a fost capturat când avea doi ani și a fost ținut separat de alți crocodili pe toată durata vieții sale.

Din această cauză, echipa științifică a parcului a contactat o echipă americană de la Virginia Polytechnic, specializată în astfel de cazuri, cunoscute științific sub numele de partenogeneză.

Aceștia au analizat fătul și au constatat că acesta era identic din punct de vedere genetic cu mama sa în proporție de peste 99,9% – confirmând astfel că nu a avut tată.

Cercetătorii spun că acest fel de concepere ar putea fi mai frecventă la crocodili și că a trecut neobservată până acum deoarece oamenii nu au căutat astfel de cazuri.

„Nu este neobișnuit ca reptilele din captivitate să depună ciorchini de ouă, având în vedere perioada de izolare față de parteneri, acestea ar fi considerate în mod normal neviabile și ar fi aruncate.

Prin urmare, aceste constatări sugerează că ouăle ar trebui să fie evaluate pentru o potențială viabilitate atunci când masculii sunt absenți”, spun oamenii de știință în lucrarea lor de cercetare.

Nu este clar de ce apare partenogeneza la diferite specii, dar una dintre teorii este că se întâmplă la speciile capabile de partenogeneză atunci când numărul lor scade, iar acestea sunt pe cale de dispariție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:06 - Vladimir Putin amenință cu armele nucleare și redefinește ce înseamnă pentru Rusia o agresiune a Occidentului
23:01 - Cappadocia la doar câțiva kilometri de București. Zborul cu balonul care cucerește România
23:01 - Un cetățean bulgar a sunat la 112 și a reclamat furtul a peste 20 de tone de cafea în Caraș-Severin. Ce s-a întâmplat după patru luni
22:26 - Un taximetrist aflat sub influența băuturilor alcoolice a produs dezastru pe străzile din Capitală. A produs 3 accidente și a lovit 7 mașini
22:23 - Klaus Iohannis critică autoritățile în urma inundațiilor din Moldova: „Mulţi n-au avut nicio avertizare. Au aflat de la vecini că vine apa”
22:02 - Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit cu metroul. Metrorex a anunțat ce trebuie să facă beneficiarii până în 2025
21:53 - Cum ajută „Ora cu și pentru animale” la formarea copiilor. Ce presupune noul opțional propus de școlile din Ilfov
21:50 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre posibila candidatură la Senat a lui Iohannis: „Toată problema a început de la PSD care una a spus în spatele ușilor închise, alta a făcut în realitate”
21:49 - Cristina Prună, după declarația președintelui României, cu privire la candidatura la Senat: Dacă ne uităm la Iohannis, parcă ne aducem aminte de Liviu Dragnea, cu OUG 13. Totuși, mai există și acea portiță, la AEP (VIDEO)
21:40 - Un pui de pinguin imperial a devenit o vedetă pe rețelele sociale. Cum a ajuns așa faimos