O centură fină de particule de antimaterie, numită aniprotoni, a fost descoperită în jurul Pământului, notează BBC.
Descoperirea, descrisă în Astrophysical Journal Letters, confirmă o teorie mai veche, potrivit căreia câmpul magnetic al Terrei are capacitatea de a capta particule de antimaterie.
Potrivit oamenilor de știință, există un număr mic de antiprotoni în spațiu dintre centurile de radiații Van Allen, ce conțin materie “normală”. Totuși, conform savanților, cantitatea de antiprotoni existentă în acel spațiu ar putea fi suficientă pentru a alimenta motoarele pe bază de antimaterie ale viitoarelor nave spațiale.
Antiprotonii au fost detectați de satelitul Pamela (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics). Acesta a fost lansat în anul 2006 pentru a studia natura particulelor puternic încărcate energetic emise de Soare și din afara sistemului solar, așa-zisele “radiații cosmice”.
“Radiațiile cosmice” se pot ciocni de moleculele care alcătuiesc atmosfera terestră, dând naștere la “ploi de particule”.
Potrivit lui Alessandro Bruno de la Universitatea Bari din Italia, coautorul studiului, centura de antimaterie reprezintă “cea mai abundentă sursă de antiprotoni din apropierea Terrei”.
“Antiprotonii captivi se dezintegrează în timpul interacțiunii lor cu moelculele din atmosferă, în special la atitudini joase, unde anihilarea reciprocă devine principalul mecanism de dezintegrare. La altitudini mari, de câtvea sute de kilometri, rata de dezintegrare este semnificativ mai mică, permițând existența unei cantități mari de antiprotoni”, a mai precizat Alessandro Bruno.