A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume. Unde se află pictura care are cel puțin 51.200 de ani

A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume. Unde se află pictura care are cel puțin 51.200 de ani
Sursă foto: Pixabay

Cea mai veche pictură rupestră a fost descoperită pe o insulă indoneziană și are peste 51.000 de ani vechime. Pictura înfățișează trei oameni alături de un porc sălbatic.

Cum au determinat cercetătorii vârsta picturii

Pe tavanul unei peșteri de calcar de pe insula indoneziană Sulawesi, cercetătorii au descoperit un desen ce înfățișează trei siluete umane interacționând cu un porc sălbatic. Aceasta este cea mai veche pictură rupestră, având cel puțin 51.200 de ani, conform Reuters.

Pentru a determina vârsta minimă a picturii recent descoperite în peștera Leang Karampuang din regiunea Maros-Pangkep a provinciei Sulawesi de Sud, oamenii de știință au folosit o nouă metodă. Au utilizat un laser pentru a data un tip de cristal numit carbonat de calciu, care s-a format natural deasupra desenului, potrivit Știrile ProTv.

„Noua metodă reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de alte metode şi ar trebui să revoluţioneze datarea artei rupestre la nivel mondial”, a declarat Maxime Aubert, specialist în ştiinţe arheologice la Universitatea Griffith din Australia şi totodată unul dintre autorii principali ai studiului publicat miercuri în revista Nature.

Scena, dominată de reprezentarea unui porc sălbatic desenat cu dimensiunile de 92 cm x 38 cm, îl arată stând în picioare alături de trei siluete mai mici asemănătoare oamenilor. Aceasta este pictată într-o singură nuanță de pigment roșu închis. În peșteră se găsesc și alte desene cu porci.

Pictura ar putea prezenta o scenă narativă

Cercetătorii au interpretat pictura rupestră ca fiind o scenă narativă, considerând-o cea mai veche dovadă cunoscută a utilizării povestirii în artă.

„Mai degrabă, juxtapunerea figurilor – modul în care sunt poziţionate una în raport cu cealaltă – şi modul în care interacţionează au fost în mod clar deliberate şi transmit un sentiment inconfundabil de acţiune. Ceva se întâmplă între aceste figuri. Se spune o poveste. Evident, nu ştim care a fost povestea”, a adăugat Adam Brumm.

Cercetătorii au folosit aceeași metodă de datare pentru a reevalua vârsta unei alte picturi rupestre din Sulawesi, aflată în situl Leang Bulu’ Sipong 4. Aceasta descrie o scenă narativă în care figuri aparent parțial umane, parțial animale, vânează porci sălbatici și bivoli pitici. S-a stabilit că pictura are o vechime de cel puțin 48.000 de ani, cu peste 4.000 de ani mai veche decât se credea inițial.

„Noi, ca oameni, ne definim ca o specie care spune poveşti, iar acestea sunt cele mai vechi dovezi ale noastre”, a declarat Maxime Aubert.

Se cunosc puține detalii despre oamenii care au creat picturile rupestre din Sulawesi. Maxime Aubert a declarat că aceste picturi ar putea fi mai vechi decât vârsta minimă stabilită prin noile teste și că ele ar putea proveni de la primul val de Homo sapiens care au traversat acea regiune, ajungând în Australia acum aproximativ 65.000 de ani, în timpul migrației din Africa.

Anterior, cea mai veche pictură rupestră cunoscută era cea din peștera Leang Tedongnge, tot din Sulawesi, datând de cel puțin 45.500 de ani.

Conform cercetătorilor, pictura din peștera Leang Karampuang este mai veche decât picturile rupestre din Europa, cea mai veche dintre acestea fiind cea din El Castillo, Spania, care datează de aproximativ 40.800 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`