A fost aprobat modelul cardului de energie. Românii care vor primi 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor (FOTO)
Marcel Boloş (PNL), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a aprobat, printr-un Ordin de ministru, modelul cardului de energie, prin care românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei anul viitor pentru plata facturilor la utilităţi. Poşta Română urmează să asigure distribuirea şi încărcarea cardurilor, precum şi efectuarea plăţilor prin mandat poştal pentru compensarea preţurilor la energie.
MIPE, despre cardul de energie și certificatul de validare a datoriilor
„A fost aprobat modelul cardului de energie, prin care românii vulnerabili vor fi sprijiniţi cu 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilităţi.
De asemenea, a fost aprobat şi certificatul de validare a datoriilor, care va fi emis de Asociaţiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat
Astăzi, MIPE a încheiat Convenţia în baza căreia CN Poşta Română va asigura serviciile de emitere a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor la asociaţia de proprietari/locatari.
CN Poşta Română va asigura distribuirea şi încărcarea cardurilor, dar şi efectuarea plăţilor prin mandat poştal pentru compensarea preţurilor la energie”, a transmis Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, printr-un comunicat.
Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN Poşta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.
Iar certificatele de validare a datoriilor vor fi emise de Asociaţiile de proprietari/locatari în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari/ locatari emitentă, iar al doilea exemplar se păstrează la Poşta Română, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.
Asociaţiile de proprietari/locatari primesc sumele transmise prin mandat poştal de la Poşta Română, operează încasarea acestora în numele beneficiarilor de sprijin, operează în evidenţele contabile plata datoriei beneficiarului faţă de energia termică şi virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat, înainte de aceste termene.
De acest sprijin temporar vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării.
„Ajutoarele de 1.400 de lei finanţate de MIPE vor compensa creşterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
Cum vor fi acordate ajutoarele pentru plata facturilor la energie
Ajutorul de 1.400 lei poate fi utilizat până pe 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe:
- 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
- 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Vor beneficia de măsură:
- pensionarii
- beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
- pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
- persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
- familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
„Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulţi locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei”, mai precizează ministerul.