A decedat medicul Cătălin Bărbulescu de la Spitalul Universitar. Acesta a fost depistat pozitiv cu coronavirus
Spitalul Universitar de Urgență București a anunțat decesul doctorului Cătălin Bărbulescu. Grupul de Comunicare Strategică a confirmat că medicul a fost depistat pozitiv cu coronavirus. De altfel, SARS-CoV-2 a făcut mai multe victime în rândul personalului sanitar din România,prima fiind un ambulanțier din Suceava, declarat decedat pe 7 aprilie. Autoritățile au anunțat în ultimele săptămâni mai multe inițiative de sprijin al cadrelor medicale ce luptă cu epidemia.
Mai multe cadre medicale, victime ale COVID-19
Spitalul Universitar din Capitală a anunțat, marți, trecerea în neființă a mediculuiCătălin Bărbulescu. Acesta a fost infectat cu coronavirus și a pierdut lupta cu boala.
„Colegul nostru, dr Catalin Barbulescu a incetat din viata aseara. Gandul nostru sa urmareasca permanent de acum acest om bun. Spitalul Universitar de Urgenta sufera azi prima pierdere in aceasta lupta cu vremurile”,a transmis, pe Facebook, Spitalul Universitar de Urgență București.
Epidemia de coronavirus a făcut până acum mai multe victime în rândul personalului medical din țara noastră: doi ambulanțieri din Suceava, trei asistente din Brașov, Țăndărei, respectiv Constanța, un medic tot din Constanța și un altul din Botoșani.
Sute de cadre medicale au fost depistate pozitiv cu COVID-19. Între ele se numără și șapte dintre medicii care au acord recent asistență Republicii Moldova. Ei au fost confirmați la întoarcerea în țară.
„Îmi pare rău că s-au infectat, apreciez misiunea efectuată în regim de voluntariat. Le doresc sănătate, regret că s-au infectat, dar am convingerea că ceea ce au făcut contează enorm pentru România”, afirmase, duminică, premierul Ludovic Orban.
Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) estima, la începutul lunii mai, că peste 90.000 de cadre medicale s-au infectat în toată lumea. „E o cifră subestimată, deoarece nu acoperă fiecare ţară din lume”, a ținut să precizeze Howard Catton, director executiv al Consiliului. Catton a mai afirmat că bilanțul infectărilor în sistemul sanitar ar putea ajunge chiar la 200.000. Datele ICN mai indică faptul că SARS-CoV-2 a ucis peste 260 de asistenţi medicali la nivel global.
Sprijin pentru personalul medical aflat în prima linie de luptă că epidemia de coronavirus
Pe 2 aprilie, președinteleKlaus Iohannisadeclaratcă a solicitat Guvernului PNL să identifice fondurile europene necesare, pentru ca personalul medical ce îngrijește pacienții COVID-19 să primească un bonus de 500 de euro la salariu, pentru cele două luni din perioada stării de urgență.
La finalul lunii aprilie, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, declarase că de acest bonus vor beneficia și alte categorii profesionale, nu doar cadrele medicale aflate în linia întâi de luptă cu epidemia.
Luni, Ministerul Sănătății a anunțat că peste 40.000 de angajați ai sistemului sanitar vor primi stimulentul de 2.500 de lei brut la salariu, aferent lunii aprilie. Suma va fi plătită de statul român, urmând ca ulterior să fie recuperată din fonduri europene.
„Am cerut ca plățile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă”, a precizat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
În plus, pe 15 mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede spor de 30% pentru medicii implicați în lupta COVID și pensie pentru copiii celor decedați.