A crezut că dă lovitura, însă a rămas fără 167.000 de lei în cont / Ce a făcut un bărbat din Hunedoara, pe Internet

A crezut că dă lovitura, însă a rămas fără 167.000 de lei în cont / Ce a făcut un bărbat din Hunedoara, pe Internet
Sursa foto: Freepik.com

Un bărbat din Hunedoara a rămas fără 167.000 de lei, după ce a fost înșelat de un fals broker, pe Internet. El voia să cumpere acțiuni în valoare de 1.261 de lei la o societate de notorietate din țară, însă, când și-a verificat cardul, a observat că îi lipsesc aproape 167.000 de lei, relatează Agerpres.

Bărbatul a vrut să cumpere acțiuni fictive de pe Internet

Totul s-a întâmplat marți, 16 ianuarie, când bărbatul din Geoagiu a văzut un anunț pe Internet potrivi căruia, cu doar 1.261 de lei, puteau fi cumpărate acțiuni la o societate comercială din România.

După ce a completat un formular online cu datele personale, bărbatul a fost contactat de un așa-zis broker. Ca să devină acționar la compania respectivă, victima trebuia să își instaleze trei aplicații de control și acces la distanță pe telefonul mobil. A ascultat toți pașii pe care broker-ul i-a zis, iar după s-a văzut nevoit să plătească suma de 1.261 de lei, reprezentând „valoarea acțiunilor” cumpărate.

După aproape trei ore de discuții cu broker-ul, pe telefonul bărbatului au apărut mai multe reclame, moment în care victima și-a dat seama că ce se întâmplă nu este în regulă. Ulterior, el a sunat la bancă și a cerut să-i fie blocate conturile.

Când a mers la bancă, bărbatul a aflat că i-a fost retrasă, în total, suma de 167.795 de lei.

Mai apoi, victima a fost la poliție pentru a reclama înșelăciunea. Polițiștii au deschis dosar penal pentru acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cum să previi fraudele de tip psihing

În ultima perioadă, utilizatorii rețelelor se socializare s-au confruntat cu mai multe încercări de fraudare a conturilor bancare, motiv pentru care Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis o serie de recomandări:

✅Verificați mereu cu atenție sursa mesajelor sau a notificărilor primite!
✅Oricând aveți suspiciuni, verificați link-urile sau atașamentele pe care urmează să le accesați cu o soluție de securitate (ex: virustotal.com, scamadviser.com)
✅Raportați astfel de email-uri către instituția impersonată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra activității frauduloase.
✅ În cazul în care ați introdus date sensibile, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
✅ Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`