A cincea zi de proteste în Piaţa Universităţii: „L-au adus pe Arafat înapoi la minister de frica poporului”. Mai mulți protestatari au fost reținuți
UPDATE 23:00: Protestatarii încep să plece din Piaţa Universităţii. Marți, în a cincea zi de proteste, în centrul Bucureștiului s-au adunat aproximativ 600 de protestatari.
UPDATE 22:22: Jandarmii au dus la secţii de poliţie patru persoane din Piaţa Universităţii asupra cărora au găsit un spray iritant lacrimogen, un box, un cuţit şi un baston telescopic, precum şi o persoană care a refuzat să se legitimeze.
UPDATE 22:15: Prințesa Briana Caradgea și-a făcut apariția în Piața Universității.
UPDATE 21: 15: Deputatul PNL Ludovic Orban a venit în Piața Universității, însă nu dorește să facă declarații jurnaliștilor care îl urmăresc la orice pas. În schimb el discută cu protestatarii, care își exprimă nemulțumirile cu privire la sistem.
UPDATE 20:15: Protestatarii scandează „Jos Băsescu!”, „Demisia!”.
UPDATE 19.37: Un grup de studenți din Regie se îndreaptă spre Piața Universității, cerând demisia Ministrului Educației, Daniel Funeriu.
UPDATE 19:25: Un protestar au fost reținut în Piața Universității. Jandarmii au găsit asupra lui un spray lacrimogen.
UPDATE 19:05: Grupuri mici de suporteri au ajuns în Piața Universității. Ei se disting prin îmbrăcăminte și scandări.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 18:05: Jandarmii au creat filtre la gurile de metrou și percheziționează toate persoanele suspecte că ar deține materiale interzise la manifestațiile publice.
UPDATE 17:50: Viorel Lis și Nati Meir s-au întâlnit la protest și dezbat împreună politica României.
UPDATE 17:40: Protestatarii sunt paşnici. De această dată au venit înarmaţi cu lozincile antiprezidenţiale şi antiguvernamentale. Unii au scris şi texte revoluţionare ca „păcat de sângele vărsat în `89”.
UPDATE 16:15: Reacțiile din Piața Universității sunt diverse. Unii spun că „L-au adus înapoi la minister pe Arafat de frica poporului!”, alte grupuri strigă „Diversiune, diversiune!”.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 15:17: Peste 300 de oameni s-au adunat în fața Teatrului Național. Jandarmii au montat gardurile de protecție. Oamenii sunt liniștiți, scandează “Jos Băsescu” și “Guvern de mafioți”, “Nu vrem dictatură în România”.
O nouă rundă de proteste este pe cale să înceapă în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, unde oamenii au început să se adune în pieţele centrale. În Capitală, zeci de oameni erau adunaţi în Piaţa Universităţii la ora transmiterii acestei ştiri. Este a cincea zi consecutivă în care oamenii ies în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirile cu privire la problemele din sănătate, educaţie sau alte sectoare.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
Protestatarii au început să se adune în faţa Teatrului Naţional în jurul orei 14:30. Tot acolo s-au adunat şi luni mii de oameni, care au protestat paşnic timp de aproximativ 10 ore. La ora la care au început oamenii să se adune, premierul Emil Boc anunţa că Raed Arafat a acceptat să revină în Ministerul Sănătăţii ca subsecretar de stat.
Vezi AICI declaraţiile premierului Emil Boc privind revenirea lui Raed Arafat
Totodată, Emil Boc a dorit să-i mulțumească doctorului Andrei Georgescu, înlocuitorul lui Raed Arafat, care a decis să-și prezinte demisia și să-și reia activitatea la Spitalul Universitar. Într-o intervenţie telefonică la Ştirile B1 TV, Dr. Andrei Georgescu s-a arătat dezamăgit de mişcările recente din Ministerul Sănătăţii.
„Mi-am dat demisia în cursul dimineții (n.r. marţi, 17 ianuarie) din motive personale. Aşa e viaţa. Sincer, nu mă simt confortabil, dar asta fost hotărârea mea”, a mărturisit doctorul Georgescu.
Vezi AICI declaraţiile doctorului Andrei Georgescu
Într-o conferinţă susţinută marţi, șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a prezentat un bilanţ al protestelor care s-au desfăşurat luni. Potrivit acestuia, manifestaţiile au avut loc în 52 de localități, la care au participat 13.000 de oameni și au asigurat ordinea și liniștea publică 3.793 de jandarmi. În București, au protestat 1.500 de oameni, jandarmii ridicând 150 de persoane.
În urma activităților de control și verificare jandarmii au găsit asupra unor protestatari mai multe arme, printre care: rucsacuri cu pietre, obiecte contodente, un pistol cu bile, arme albe, cuțite, boxuri, bastoane telescopice, cagule, măști medicinale, șurubelnițe și chiar droguri.
„Mesajul nostru e că orice manifestare paşnică va fi protejata. Nu vom tolera violenţa şi alte acte de tulburare a ordinii publice. Cuvântul de ordine ieri la manifestări a fost dialogul şi activităţile preventive desfăşurate pe timpul şi după terminarea manifestaţiilor”, a mai spus Aurel Moise.
Vezi AICI bilanţul Jandarmeriei privind protestele de luni
Manifestaţiile au început vineri, 13 ianuarie, la câteva zile de la demisia fondatorului SMURD, doctorul Raed Arafat, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În ciuda retragerii proiectului de Lege a sănătăţii din cauza căruia a plecat Raed Arafat, oamenii au continuat să iasă în stradă, unde lozincile strigate au început să fie din ce în ce mai variate.
Astfel, dacă la început au predominat doar sloganurile anti-Băsescu şi anti-guvernamentale, cele mai des auzite sloganuri fiind “Jos Băsescu!” şi “Demisia!”, participanţii la proteste şi-au diversificat între timp mesajele de protest, unele fiind îndreptate împotriva întregii clase politice.
Vezi AICI imagini cu mesajele protestatarilor şi o listă a revendicărilor
A patra zi de proteste a început, luni, în mai multe oraşe din ţară. În Bucureşti, oamenii au început să se adune în Piața Universității în jurul orei 13:00. Suporterii unor echipe de fotbal susţineau că vor ieşi din nou pe străzile Capitalei, pentru a continua ceea ce au început duminică seară.
Cu toate acestea, protestul s-a dovedit a fi unul paşnic, lipsit de incidente notabile precum cele de duminică.
Vezi AICI şi AICI filmul celei de-a patra zi de proteste