An de an, de Sfânta Mărie Mică, sute de romi se strângeau în localitatea Costești, județul Vâlcea, pentru o manifestare în care își etalau bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase, toate cinstite cu o masă copioasă și multă băutură. O paranghelie în toată regula!
Petrecerea nu mai este, însă, pe placul primarului de de câțiva ani. Toma Peștereanu le-a atras atenția romilor încă din 2014 că deranjează localnicii și că “ZAIAFETUL de pe 8 septembrie” strică imaginea comunei.
“Noi avem o comună cunoscută totuși printre cele mai interesante obiective culturale și religioase din judet. Două mânăstiri de patrimoniu – Bistrița și Arnota, avem Cheile Bistriței, cele mai înguste chei în calcar din România, avem schituri vechi de peste 300 de ani, avem Muzeul Trovanților, avem Muzeul Dumitru Anghel. Din păcate, în ciuda acestora, Costeștiul este cunoscut prin ZAIAFETUL ROMILOR din 8 septembrie și luptele dintre mineri și forțele de ordine din 1999″, declara primarul Toma Peștereanu, potrivit evenimentvalcean.ro.
În anii următori, numărul romilor a scăzut, iar paranghelia nu mai este ce a fost. Astfel, anul acesta, la Costești “va fi un simplu Bâlci de Sfântă Maria”, spune primarul.
“Consiliul Local a aprobat organizarea anuală a unui Bâlci în această dată. Pășunea este plină la această oră de zeci de comercianți care vând haine vechi și noi, încălțăminte, rechizite pentru copii care merg luni la școală, produse de uz gospodăresc, tiribombe, multe corturi în care se poate bea o bere, un pahar de mus,t se vând mici, frigărui, grătar. Va fi deschis tot weekendul și ne așteptăm să vină multă lume și din comunele vecine să petreacă câteva ore de relaxare la noi cu familiile, cu prietenii. Dacă vin și țigani e treaba lor, deocamdată nu sunt, nu cred că vor veni mulți, nu m-a contactat nicio căpetenie romă. Personal cred că am reușit să punem capăt unui obicei care deranja localnicii prin publicitatea mai ales a televiziunilor care prezentau marele chef țigănesc din Costești. Acum câțiva ani le-am transmis romilor un mesaj clar. Le-am spus să transforme această manifestare într-un târg în care ROMII să-și prezinte meșteșugurile, portul, obiceiurile lor de tradiție, costumele. Ar fi combinat arta cu spectacolul. Dar, din păcate nu au înțeles. Au preferat să facă un chef cu manele și cu etalarea opulenței, în urma căruia lăsau la noi tone de gunoaie, iar românii se simțeau stingheri. Cât despre localnici, aceștia erau terorizați de zgomote, mizerie, muzică dată tare în noapte, sute de mașini venite din toată țara, poliție, jandarmi. Așa am transformat ziua de 8 septembrie într-un Bâlci pentru cetățenii din Costești și împrejurimi”, spune Peștereanu.