Ministerul de Interne a prezentat, vineri, raportul de anchetă întocmit după cazul poliţistului Eugen Stan, ofiţerul care a agresat sexual doi minori într-un lift al unui bloc din Drumul Taberei, iar după arestarea sa s-a identificat că acesta era recidivist, fiind suspectat în alte cazuri, unele pe care le-a şi recunoscut.
„Este un raport serios, care reprezintă o radiografie asupra unei situații cu care Poliția Română și Ministerul a trebuit să se confrunte. E un raport documentat”, a spus ministrul Carmen Dan la Antena 3.
Ministerul a identificat 18 comisari şefi şi agenţi şefi din Poliţia Română care sunt acuzaţi că l-au protejat pe Eugen Stan în toată perioada în care a activat în instuţie. Printre cei vizaţi se număra fostul şef al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, şi actualul adjunct al instituţiei, Marius Voicu.
Printre neregulile reclamate în raport se mai numără şi faptul că Stan n-a fost amprentat și fotografiat, iar datele rezultate să fie introduse în sistemele informatice.
Una dintre concluzii este că agresiunile anterioare de care este bănuit agentul au fost raportate corespunzător, dar în perioada 11.12.2016-07.01.2018 nu au fost efectuate activităţi procedurale în dosarul penal. În plus, raportul precizează că propunerea de suspendare a cercetării prealabile în cazul agresiunii din anul 2016 ”nu este fundamentată juridic, ci se bazează pe o interpretare limitativă, subiectivă, a prevederilor legale”.
Sinteza raportului are 22 de pagini şi vorbeştre atât despre modul în care s-au înregistrat cazurile de agresiune sexuală de care este bănuit Eugen Stan, cât şi despre odul de acţiune al poliţiştilor. În plus, se vorbeşte despre modul în care era protejat Eugen Stan de către şeful său direct al cărui şofer era
În cazul evenimentului din 18.10.2015, plângerea a fost inregistrata la Secţia 16 Poliţie. S-a întocmit dosar penal cu Autor Necunoscut, iar dosarul a fost preluat la data de 07.01.2018 de către Poliţia Capitalei.
Agresiunea din 10.12.2016, când Eugen Stan a fost imobilizat de către două persoane, raportul precizează că acţiunile derulate de către polşiţişti au fost corespunzătoare.
”S-a stabilit faptul că autorul infracţiunii de agresiune sexuală este Stan Eugen, agent de poliţie în cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Poliţiei Rutiere. Rotrivit rapoartelor agenţilor de poliţie care s-au deplasat la faţa locului, primele afirmaţii referitoare la calitatea de poliţist a personei imobilizate şi indicate ca fiind autorul agresiunii, au fost făcute de persoaele care l-au imobilizat. Ulterior, pe timpul deplasării la Secţia 18 Poliţie, persoana imobilizată a fost întrebată de către unul dintre agenţi dacă este poliţist, aceasta confirmând calitatea avută, indicând şi structura în care era încadrat. De asemenea, cei doi agenţi au precizat faptul că Stan Eugen, era îmbrăcat parţial în ţinuta de serviciu (cu articole de echipament constând în cămaşă, cravată şi pulover), având pe deasupra o haină civilă specifică anotimpului (geacă), acesta aflându-se într-o uşoară stare de ebrietate (emana halenă alcoolică)”, se arată în raport.
Calitatea de poliţist a lui Eugen Stan a fost consemnată în raportul poliţiştilor.
”De asemenea, urmare a identificării, în persoana ag. şef pr. Stan Eugen, a autorului faptei sesizate, acesta nu a mai fost amprentat şi fotografiat, astfel că datele şi imaginea acestuia nu au fost introduse în bazele de date. Ulterior, la 12.12.2016 (zi de luni), lucrarea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, unde a fost constituit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de agresiune sexuală”, se mai arată în raport.