82 de ani de la moartea Reginei Maria a României (VIDEO)

82 de ani de la moartea Reginei Maria a României (VIDEO)
sursa Foto: Facebook

Se împlinesc 82 de ani de când Regina Maria a României a încetat din viață. Aceasta s-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Regele Ferdinand I și chiar dacă mariajul lor nu a fost unul perfect, amândoi au pus mai presus îndatoririle lor dinastice și țara decât orice altceva. Regina Maria a iubit Romînia cu toată ființa ei și s-a luptat în mod direct pentru recunoașterea României Mari.

82 de ani de la moartea celei de-a doua regine a României

Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 și a decedat pe 18 iulie 1938, astfel împlinidu-se 82 de ani de la moartea reginei noastre. Aceasta a fost fiica lui Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh și a Mariei Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. De asemenea, a fost nepoata Reginei Victoria.

Aceasta a devenit oficial a doua regină a României din anul 1914, an în care Regele Carol I a decedat, urmându-i la tron nepotul său, Ferdinand.

În momentul în care a izbucnit Primul Război Mondial, România a dorit să își păstreze neutralitatea, însă, în anul 1916, țara noastră a intrat în război de partea Antantei. Însăși Regina Maria s-a opus intrării României în război de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea realizării statului național român.

Ba chiar, în primăvara anului 1919, Regina Maria merge la Conferința de Pace de la Paris pentru a se lupta pentru recunoașterea granițelor României Mari. Filmul „Maria, Regina României” are în centru fix acest moment în care regina noastră pleacă la Paris pentru a-i influența pe cei mai puternici lideri ai lumii să recunoască granițele.

Rolul Reginei Maria a fost interpretat de Roxana Lupu, actriță care a devenit celebră în Marea Britanie după ce a interpretat mai multe roluri semnificative, cum ar fi: prințesa Tatiana Romanov în Royal Murder Mysteries, Ana în BU21 la Trafalgar Studios, Bev în Frank Sumatra la Teatrul N60, regina Elisabeta a II-a în seriile documentare BBC Inside Buckingham Palace și Inside Windsor Castle, prințesa Margareta în Private Lives of Monarch. Cu toate acestea, faptul că a avut privilegiul să interpreteze rolul celei de-a doua regină a țării noastre a fost o onoare pentru Roxana Lupu.

„Acest rol a reprezentat, în primul rând, o întâlnire cu o parte importantă a istoriei noastre, pe care eu personal nu o cunoșteam atât de bine. Pentru mine a fost o revenire la decența unei părți din istoria noastră, cumva o reamintire a ceea ce suntem. Pentru mine a fost un motiv în plus să fiu mândră că m-am născut în România. Evident că a fost și o parte personală, legată de întâlnirea cu limitele mele, cu limite pe care am încercat să le depășesc și care mi-au adus o evoluție. A fost din toate punctele de vedere o maturizare artistică și o provocare pe care nu mă gândeam că o să o trăiesc în viața asta ”, a explicat actrița Roxana Lupu pentru B1.RO.

82 de ani de la moartea Reginei Maria a României

Regina Maria în Primul Război Mondial

În perioada Primului Război Mondial, Regina Maria l-a însoțit pe Regele Ferdinand în refugiu în Moldova. Aici s-a înscris în rândurile armatei pentru a-i ajuta pe militari, potrivit informațiilor site-ului reginamaria.org, dedicat memoriei Regina Maria și realizat de către Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC România).

Regina Maria s-a dedicat îngrijirii bolnavilor și soldaților răniți pe front. Prin activitatea sa medicală pe frontul războiului a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitalele militare de campanie care preluau răniții de pe front și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță care i-a și purtat numele.

82 de ani de la moartea Reginei Maria a României

Datorită activității ei de pe front, Regina Maria a fost supranumită „Regina Soldat” sau „Mama Răniților”.

După ce a murit soțul ei, fiul lor, Carol al II-lea, a venit la conducerea țării în anul 1930. Acesta nu o avea la suflet pe mama sa, drept urmare a reușit să o îndepărteze pe aceasta din viața politică, obligând-o practic să trăiască într-un soi de exil intern la reședințele sale de la Balcic și Bran.

În ultimii doi ani de viață, bolnavă fiind, Regina Maria s-a tratat la diferite sanatorii din Europa. Aceasta a revenit în țară în vara lui 1938, murind la reședința sa de la Pelișor.

82 de ani de la moartea Reginei Maria a României

Urmăriți B1TV.ro și pe
`