6 plaje cu steag albastru în România. Ce presupune acestă semnalizare

6 plaje cu steag albastru în România. Ce presupune acestă semnalizare
Foto: Captură video

Cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc sunt semnalizate cu steag albastru. Este o distincție care garantează curățenie, calitate și confort. În țara noastră se găsesc 6 astfel de plaje, cu 12 mai puține în comparație cu litoralul bulgăresc.

Ce reprezintă steagul albastru

România are sute de hectare de plajă, dar doar șase sunt certificate Blue Flag, fiind o distincție oferită de Fundația de Educație pentru Mediu. Acest lucru înseamnă că aceste plaje sunt cele mai curate de pe litoralul din țară. Două sunt la Năvodari, două în Eforie și câte una în Mamaia și Olimp, conform observatornews.
„Certificarea Blue flag înseamnă colectare selectivă a deşeurilor, atenţie pentru natură, respect pentru natură, protejarea mediului, respectarea intimităţii oaspeţilor, verificarea calităţii apei”, a declarat Raluca Dumitraşcu, manager hotel Mamaia.

Ce criterii sunt necesare pentru a obține steagul albastru

Pentru ca o plajă să primească această disctincție, administratorii plajelor trebuie să îndeplinească anumite criterii.
Steagul albastru este un simbol al protecției mediului la cel mai înalt standard. Pentru a obține steagul trebuie respectate 30 de criterii.
Unele dintre criterii sunt:
– Locuri special amenajate pentru sporturile de apă;
– Căi de acces pentru persoanele cu dizabilități;
– Număr suficient de salvamari și echipamente de intervenție în caz de incendiu.
Una dintre cele mai frumoase plaje se află în Eforie.
„În general, turiştii ne sună şi ne întreabă dacă avem această certificare pentru că cei mai mulţi dintre oaspeţii noştri sunt străini”, a declarat Elena Finică, adminsitrator plajă Eforie.

În sudul litoralului, o singură plajă a primit această certificare și, de asemenea, este și cea mai nouă. „Oaspeţii noştri se bucură aşadar de o plajă foarte curată, fără alge, fără impurităţi, avem puncte de salvamari şi puncte de prim ajutor, sigur, ne-am gândit şi la persoanele cu nevoi speciale cărora le-am creat facilităţi”, a declarat Elena Ursu, director executiv hotel Olimp.
Nu sunt ușor de îndeplinit aceste criterii, este necesară o investiție financiară semnificativă, iar acest motiv este principalul pentru care administratorii plajelor nu au intenția de a obține steagul albastru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`