6 informatii utile despre certificatul energetic pe care orice proprietar trebuie sa le cunoasca
Certificatul energetic este unul dintre documentele obligatorii, pe care orice cladire in care exista activitate umana trebuie sa le detina. Cu toate astea, faptul ca este introdus destul de recent in Romania si ca informatiile despre certificarea energetica nu sunt atat de bine structurate, a dus la o multime de necunoscute pentru proprietari.
Am incercat sa evidentiem, asadar, cele mai importante 6 informatii despre certificatul energetic.
1. Certificatul energetic poate fi obtinut doar de la auditorii energetici
Pentru a se putea elibera un certificat energetic trebuie sa se apeleze la un auditor energetic. Exista doua tipuri de auditori energetici atestati: de gradul I si de gradul II. Auditorii de gradul I au mai multe competente, putand sa elibereze certificate energetice pentru toate tipurile de cladiri si de asemenea, putand sa faca audit energetic. Totusi, un simplu certificat energetic pentru o casa sau un apartament poate fi eliberat si de catre auditorii de gradul II.
2. Costul unui certificat energetic este destul de mic
Majoritatea oamenilor se asteapta la costuri foarte mari pentru certificarea unei locuinte. Cu toate astea, pretul pentru un certificat energetic incepe de la doar 130 de lei. In functie de dimensiunea cladirii supuse certificarii energetice, costul poate sa creasca, insa nu foarte mult.
3. In urma certificarii energetice cladirile sunt introduse intr-una din 7 clase de eficienta energetica
Exista 7 clase de eficienta energetica, notate cu cifre de la A la G. Cladirile care fac parte din clasa A de eficienta energetica sunt cele mai eficiente, in timp ce cladirile situate in clasa G au o eficienta energetica redusa.
4. In anumite conditii, tranzactiile imobiliare necesita o anumita clasa de eficienta energetica
Un exemplu foarte concludent este cel al tranzactiilor imobiliare prin programul Prima Casa.
Tinerii care beneficiaza de acest program sunt nevoiti sa se orienteze doar spre locuinte eficiente din punct de vedere energetic. Acestea trebuie sa fie incluse intr-una dintre clasele A-C pentru a putea fi luate in considerare.
5. Valabilitatea certificatului energetic este foarte mare
Odata ce un certificat energetic este eliberat, acesta este valabil timp de 10 ani. Exista, intr-adevar, situatii in care se recomanda emiterea unui certificat de performanta energetica nou. Spre exemplu, in cazul in care cladirea sufera modificari serioase care ii pot modifica clasa de eficienta energetica, este recomandat sa se solicite un certificat energetic nou.
6. Un certificat energetic poate aduce o multime de avantaje
Trecand peste faptul ca este obligatoriu, acest certificat de performanta energetica este si cat se poate de util. Utilitatea este atat din punctul de vedere al vanzatorului, cat si din punct de vedere al cumparatorului.
In urma certificarii, vanzatorul are un instrument in plus pentru a putea creste pretul imobilului, in timp ce cumparatorul are garantia faptului ca achizitioneaza o cladire cu costuri mici de exploatare.
Chiar si atunci cand cladirea nu este eficienta energetic, certificatul se dovedeste util, in conditiile in care ofera informatii relevante despre modul in care poate fi modificata pentru obtinerea unui consum cat mai mic de energie.
Prin certificatul energetic, Uniunea Europeana isi doreste sa uniformizeze consumul de energie pe intregul ei teritoriu, in asa fel incat sa poluam mai putin si sa cheltuim mai putini bani pe electricitate. Din pacate, in Romania exista inca o multime de cladiri vechi care nu au fost gandite corect din punct de vedere al consumului de energie, insa lucrurile evolueaza rapid tocmai datorita acestui document prin care se reuseste o transparenta destul de mare pentru orice tranzactie imobiliara.