Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 6 ani de la tragedia din Clubul Colectiv, evenimentul care a pus România într-o lumină proastă în presa internațională, care a schimbat total viața a sute de familii și care a condus la mișcări sociale și schimbări pe scena politică. După ani de zile de la incendiul în urma căruia au murit peste 60 de persoane și alte câteva sute au rămas cu răni grave și marcate din punct de vedere psihic, Dosarul Colectiv încă se află pe masa magistraților.
În cele mai sângeroase și controversate dosare din România post-ceaușistă încă nu s-au stabilit vinovații. Este vorba despre Dosarul Revoluției, Dosarul Mineriadei din 1990 și Dosarul Colectiv. Mulți români se tem că cel din urmă va avea soarta primelor două.
64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015, la clubul Colectiv din Capitală, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a noului album. Focul s-a aprins în timpul concertului, din cauza unor artificii. Flăcările s-au extins rapid, iar singura ieșire a fost o ușă îngustă. Sutele de oameni din club s-au călcat în picioare, la propriu, pentru a se putea salva. Doar cei mai norocoși au reușit. Peste 160 de persoane au fost rănite, printre care se numără Andrei Găluț, solistul trupei, care și-a văzut colegii murind. Aproximativ 300 de persoane se aflau în clubul de noapte, care s-a transformat într-un crematoriu în doar câteva secunde.
După dezastrul de la Colectiv, Andrei Găluț a fost nevoit să-și încheie cariera muzicală la doar 29 de ani. În incendiu i-au murit nu doar prietenii, cu și logodnica. El a efectuat zeci de operații, în cei șase ani de la tragedie. Cu arsuri pe 45% din suprafața corpului, solistul trupei este stabilit în Germania și nu-și mai dorește să revină în România. Potrivit presei mondene, artistul este furios că la șase ani de la masacrul din Colectiv, nici până astăzi nu a plătit nimeni.
Sâmbătă 30 octombrie 2021, în intervalul orar 17:00 – 23:00 se va organiza o adunare publică în București, de comemorare a victimelor din Clubul Colectiv. Acesta se va desfășura după următorul program.
De asemenea, Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o slujbă de pomenire la Biserica „Sf. Nicolae” – Broșteni din București, în baza următorului program liturgic:
În Dosarul Colectiv au fost pronunțate sentințe, dar care nu sunt definitive. Decizia Tribunalului București a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar și de procurori. Printre cei condamnați se numără și primarul de la acea vreme din Sectorul 4, actual primar al Sectorului 5, Cristian Piedone. Potrivit avocaților săi, patronii clubului nu au cerut aviz ISU, o situație care nu era un caz singular în țară.
Mai exact, procesul se află în faza de apel. Pe16 decembrie 2019 Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.
Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv.
Cei trei patroni ai Clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov care au verificat Clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.
De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să achite mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane de lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.