5G: Procedura de adoptare a proiectului de lege merge înainte. Semnele de întrebare rămân

Publicat: 29 10. 2020, 11:02
Foto: Pixabay

Ministerul Justiției a avizat favorabil proiectul de lege 5G inițiat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Informația este relatată de mai multe instituții media. Acestea precizează că Ministerul Justitiei a subliniat mai multe aspecte din cadrul proiectului de lege care ar trebui sa fie clarificate.

Se apreciază astfel că este necesară justificarea temeinică a soluțiilor propuse din perspectiva mecanismului de autorizare instituit, respectiv a criteriilor pentru acordarea, refuzul sau retragerea autorizării. Ministerul Justiției menționează că revine Ministerului Afacerilor Externe competența de a se pronunța asupra compatibilității soluțiilor din proiectul de lege raportat la piața unică europeană, respectiv cu prevederile privind libera circulație a mărfurilor. Se atrage atenția totodată că măsurile din proiectul de lege sunt susceptibile să aibă un impact anticoncurențial, revenind Consiliului Concurenței competența de a se pronunța cu privire la acest aspect.

În ce priveste conditiile de emitere a avizului CSAT acestea sunt considerate ca fiind neclare și lipsite de previzibilitate, in lipsa unor criterii obiective de evaluare a solicitărilor de autorizare depuse. În context, absența unor criterii clare și obiective, care să permită controlul jurisdicțional este văzută ca putând să conducă la încălcarea art.1, alin 3 și 5 din Constituție.

Anumite elemente neclare din proiectul de lege au fost semnalate în 22 octombrie și în cadrul punctului de vedere transmis dat săptămâna trecută de membrii Consiliului Economic și Social. Cei mai mulți din membrii au votat pentru avizarea negativă a proiiectului. Printre alte elemente ei au criticat că proiectul nu e însoțit de un studiu complet asupra nivelului de risc privind sănătatea populației, nu pune accent pe eficiența economică și se concentrează pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, mai degrabă decât pe abordarea și identificarea riscurilor de securitate, independente de producătorul de echipamente.

Odată ce va fi finalizată procedura de avizare interministerială, proiectul de lege privind dezvoltarea 5G va fi adoptat în cadrul unei ședințe de Guvern. Odată această etapă finalizată, proiectul de lege va intra în procesul de dezbatere parlamentară.