5G: Procedura de adoptare a proiectului de lege merge înainte. Semnele de întrebare rămân

5G: Procedura de adoptare a proiectului de lege merge înainte. Semnele de întrebare rămân
Foto: Pixabay

Ministerul Justiției a avizat favorabil proiectul de lege 5G inițiat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Informația este relatată de mai multe instituții media. Acestea precizează că Ministerul Justitiei a subliniat mai multe aspecte din cadrul proiectului de lege care ar trebui sa fie clarificate.

Se apreciază astfel că este necesară justificarea temeinică a soluțiilor propuse din perspectiva mecanismului de autorizare instituit, respectiv a criteriilor pentru acordarea, refuzul sau retragerea autorizării. Ministerul Justiției menționează că revine Ministerului Afacerilor Externe competența de a se pronunța asupra compatibilității soluțiilor din proiectul de lege raportat la piața unică europeană, respectiv cu prevederile privind libera circulație a mărfurilor. Se atrage atenția totodată că măsurile din proiectul de lege sunt susceptibile să aibă un impact anticoncurențial, revenind Consiliului Concurenței competența de a se pronunța cu privire la acest aspect.

În ce priveste conditiile de emitere a avizului CSAT acestea sunt considerate ca fiind neclare și lipsite de previzibilitate, in lipsa unor criterii obiective de evaluare a solicitărilor de autorizare depuse. În context, absența unor criterii clare și obiective, care să permită controlul jurisdicțional este văzută ca putând să conducă la încălcarea art.1, alin 3 și 5 din Constituție.

Anumite elemente neclare din proiectul de lege au fost semnalate în 22 octombrie și în cadrul punctului de vedere transmis dat săptămâna trecută de membrii Consiliului Economic și Social. Cei mai mulți din membrii au votat pentru avizarea negativă a proiiectului. Printre alte elemente ei au criticat că proiectul nu e însoțit de un studiu complet asupra nivelului de risc privind sănătatea populației, nu pune accent pe eficiența economică și se concentrează pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, mai degrabă decât pe abordarea și identificarea riscurilor de securitate, independente de producătorul de echipamente.

Odată ce va fi finalizată procedura de avizare interministerială, proiectul de lege privind dezvoltarea 5G va fi adoptat în cadrul unei ședințe de Guvern. Odată această etapă finalizată, proiectul de lege va intra în procesul de dezbatere parlamentară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI