5 sfaturi bazate pe știință pentru o dragoste care să dureze: Ce-ar spune Aristotel
Ce au de spus Aristotel și domeniul psihologiei pozitive despre relațiile moderne? Potrivit unei cărți a echipei de soț și soție, James Pawelski și Suzann Pileggi Pawelski, mai mult decât ați putea crede.
Prietenia bazată pe bunătate se poate transforma într-o dragoste de durată
„Aristotel susține că noi, oamenii, iubim trei tipuri de lucruri de bază: cele care sunt utile, cele care sunt plăcute și cele care sunt bune”, spune Pawelski. „Și el indică un tip de prietenie care corespunde fiecărei iubiri.”
Prieteniile utile se nasc între cunoscuți precum partenerii de afaceri sau din necesitate și comoditate. Prieteniile plăcute se bazează pe plăcerea care vine din petrecerea timpului împreună. Al treilea tip – iar în filosofia lui Aristotel cel mai matur și dezirabil – este prietenia bazată pe bunătate.
„Vedem caracterul bun în cineva și ne face să vrem să fim în preajma acelei persoane”, spune Pawelski. „De asemenea, ne poate inspira să ne dorim să devenim mai buni.”
În cartea „Fericiți împreună: Știința psihologiei pozitive pentru o dragoste care durează”, Pawelski și Pileggi Pawelski iau o întorsătură asupra acestui al treilea tip de prietenie, văzând-o prin lentila unei relații de dragoste.
Ei aplică principiile principale ale psihologiei pozitive pentru a crea o foaie de parcurs pentru o relație sănătoasă, puternică și satisfăcătoare.
„Astăzi, în cultura noastră, ne concentrăm mult mai mult pe întâlnirea porpriu zisă decât pe a fi împreună și pe a continua să fim fericiți împreună”, spune Pileggi Pawelski, care și-a obținut o licență în comunicare și un master în psihologie pozitivă.
„Ce se întâmplă după și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți? Ziua nunții poate fi magică, dar cum rămâne cu toate zilele și anii care vor urma?”
Aici, Pawelski și Pileggi Pawelski oferă cinci sfaturi pentru parteneri în toate etapele unei relații, de la cei care încep până la cupluri căsătorite de mulți ani:
Cinci sfaturi ușor de urmat pentru o viață în doi fericită
• Modelează o pasiune sănătoasă, nu o obsesie. În primele etape ale unei relații normale, partenerii simt adesea o dorință puternică unul față de celălalt.
Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, o astfel de pasiune și preocupare poate fi un semn de obsesie și poate duce la pierderea individualității.
„Nu vrem de fapt pe cineva care nu poate respira dacă nu este cu noi”, spune Pawelski. Într-o relație sănătoasă, aceste sentimente se transformă într-o iubire profundă care permite fiecărei persoane să mențină prietenii și hobby-uri și un sentiment general de identitate.
• Prioritizează pozitivitatea. Psihologia pozitivă susține că emoțiile pozitive pot ajuta oamenii să înflorească, dar „nu putem să așteptăm să se întâmple de la sine”, spune Pileggi Pawelski.
„Cuplurile care sunt cele mai fericite hrănesc în mod activ aceste emoții.” Pentru a face acest lucru, este nevoie de practică și necesită să înțelegem că aceste sentimente se încadrează într-un continuum, de la cele de înaltă intensitate, cum ar fi pasiunea, amuzamentul și bucuria (deseori experimentate la începutul unei relații) până la emoții mai calme, cum ar fi seninătatea, recunoștința și inspirația.
Dacă cultivarea acestora pare nefirească, ea sugerează „prioritizarea pozitivității”, ceea ce înseamnă să programați zilnic tipurile de activități care duc în mod natural la experimentarea acestor emoții.
• Savurați binele, îndepărtați răul. „Emoțiile pozitive tind să existe fără efort la începutul unei relații”, spune Pawelski. „Dar în cele din urmă trebuie să mergem la muncă, să ne reparăm mașina, să facem curat – viața reală începe.”
Când se întâmplă asta, adaugă el, putem ajunge să vorbim despre problemele, aspectele partenerilor noștri care vin să ne deranjeze sau să ne enerveze.
În schimb, el recomandă reintroducerea echilibrului concentrându-se în mod conștient pe momentele și experiențele pozitive împărtășite – trecute, prezente și viitoare – și îndepărtându-se intenționat de negativ. Acest lucru poate „prelungi și întări” emoțiile sănătoase.
• Joacă-te cu punctele forte ale celuilalt. Partenerii se opresc adesea mai mult pe punctele slabe ale celuilalt decât pe punctele forte. Pileggi Pawelski recomandă ca cuplurile să descopere primele cinci puncte forte ale fiecărei persoane, denumite în mod obișnuit „puncte forte ale semnăturii” și apoi să planifice întâlniri care să pună accent pe una de la fiecare partener.
„Cercetarile arată că atunci când faci exerciții pentru care ești bun în mod natural, bunăstarea ta individuală tinde să crească”, spune ea. „Această activitate vă permite să veniți împreună ca un cuplu pentru a exercita punctele forte de la ambii parteneri. Este o modalitate unică și puternică de a aborda întâlnirile.”
• Exersați recunoștința. „Recunoștința este o modalitate de a ne ajuta să continuăm să vedem bunătatea în cealaltă persoană”, spune Pawelski.
În acest scop, este important să exprimăm acest sentiment folosind ceea ce se numește recunoștință centrată pe ceilalți, care mută atenția de la „eu” la „tu”.
În loc de apreciere afirmată cu expresii de genul „Mulțumesc că ai avut grijă de copilul nostru când am avut nevoie să termin acest proiect”, se spune: „Încă o dată ai intervenit.
Ești o persoană atât de bună și grijulie.” „Acest lucru poate începe o întreagă conversație despre ce aspect al interacțiunii pe care partenerul nostru îl aprecia cu adevărat”, spune Pawelski.
„Cu excepția basmelor, „Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” nu se întâmplă pur și simplu. Practicarea acestor sfaturi ne poate ajuta să dezvoltăm obiceiurile sănătoase necesare pentru a continua să fim fericiți împreună.”