5 reguli în amenajarea spațiilor comerciale

Publicat: 30 12. 2021, 13:57
Actualizat: 30 12. 2021, 13:58

A fi antreprenor poate fi cea mai inspirată alegere  pe care ai făcut-o vreodată. Nu înseamnă însă, că e și ușor. Trebuie să acorzi o atenție sporită fiecărui detaliu în parte, pentru a asigura o bună funcționare a afacerii. Ca de exemplu, fie că achiziționezi un spațiu comercial la cheie sau fie că îl amenajezi de la zero, va trebui să te asiguri că rezultatul amenajării este perfect atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Avem în vedere că apar tot mai multe spații comerciale, dar și baruri, restaurante și zone de relaxare, stabilirea unui concept pentru design interior cafenea (sau pentru oricare din spațiile menționate anterior), devine o adevărată provocare când vrei să ai grijă atât de angajați, cât și de confortul celor care vor apela la tine în vederea solicitării de servicii.

Există, însă, minim 5 principii recomandate de care să ții cont pentru a te bucura de reușita proiectului de amenajare, pe care ți le vom prezenta în continuare.

Top reguli în amenajarea spațiilor comerciale

Stabilește zonele funcționale

Înainte de a începe efectiv să achiziționezi mobilierul și echipamentele de lucru necesare (unde e cazul), trebuie să analizezi riguros zonele funcționale și să stabilești ce zonă se potrivește mai bine și pentru ce. Acest lucru are drept scop evitarea unor eșecuri de design precum spațiul pentru consumatori, mult prea restrâns sau amplasarea nepotrivită a obiectelor și echipamentelor de lucru.

Fii atent la dimensiunile încăperilor

Unele încăperi sunt mai mici, altele mai generoase, dar cu puțină atenție poți stabili utilitatea potrivită fiecărui spațiu, indiferent de dimensiuni. Dimensiunea spațiului te ajută inclusiv să stabilești cele mai potrivite idei de design interior, de la alegerea finisajelor și a materialelor, până la paleta cromatică.

Alege mobilier de calitate

Mobilierul de calitate este cel versatil și durabil. Dacă, de exemplu, vrei să realizezi un proiect de amenajare magazin, ai nevoie atât de mobilier care sa se potrivească perfect conceptului menționat mai sus. Însă, indiferent de concept, calitatea materialelor și modul în care acestea este produs, sunt doi factori fundamentali care diferențiază din start tipologiile de mobila disponibile pe piata. Iar dacă ești serios în ceea ce privește afacerea ta, vei merge pe calitate. 

Alege finisaje care generează un contrast plăcut

Alegerea finisajelor în contrast cu restul elementelor va contribui la obținerea unui aspect unitar, cât și la redarea senzației de siguranță. 

Optează pentru un stil de amenajare unitar

O masă roșie cu scaune mov și decorațiuni galbene poate fi mult prea mult în orice încăpere cand tu ai nevoie de un rezultat echilibrat în care, să existe o armonie între finisaje, culori, decorațiuni, toate raportate la mărimea și nevoile spațiului și ale utilizatorilor.

Desigur, pare dificil să îmbini toate aceste reguli cu succes atunci când pasiunea ta nu e designul de interior. Însă, poți economisi timp și bani solicitând ajutorul profesioniștilor din piață.