5 lucruri pe care trebuie să le știi despre izolațiile termice pe bază de polistiren

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre izolațiile termice pe bază de polistiren

Când vine vorba despre izolația termică a locuinței este important să alegi cea mai bună variantă pentru casa ta, iar în acest sens, specialiștii în domeniu recomandă izolația termică pe bază de polistiren. Un studiu a arătat faptul că mai bine de 95% dintre izolațiile termice realizate în țara noastră se bazează pe diverse tipuri de polistiren. Însă, este necesar să cunoști câteva aspecte importante despre acest tip de termoizolație înainte de a trece la treabă.

Polistirenul este unul dintre cele mai cunoscute materiale folosite pentru izolația termică, dar trebuie ca acesta să fie de calitate și aplicat în mod corespunzător dacă îți dorești să bifezi o bună rezistență și durabilitate a lucrării. Așadar, dacă optezi pentru polistiren, înainte de a demara lucrarea în sine ar trebui să alegi cu atenție tipul acestuia și metoda de izolare.

Iată cinci lucruri importante despre izolațiile termice pe bază de polistiren pe care ar fi bine să le cunoști înainte de a începe lucrările:

1. Izolarea totală a imobilului

Se consideră că izolarea în totalitate a imobilului, indiferent de tipul acestuia, este esențială pentru a obține un randament termic perfect. În cazul în care stai la bloc, acest lucru este mai greu de îndeplinit pentru că trebuie obținut acceptul asociației de locatari, însă dacă alegi să izolezi apartamentul cu polistiren doar pe o latură, randamentul termic va fi mai scăzut, pe măsura investiției.

De asemenea, este recomandat să fii atent la zone precum subsolul și acoperișul, deoarece prin aceste două locații se pot pierde cantități considerabile de căldură. Poți merge fără probleme pe o izolație termică cu polistiren de toate tipurile, dar este bine să izolezi complet imobilul pentru a evita pierderea căldurii.

2. Durabilitatea izolației

O izolație termică pe bază de polistiren este considerată la momentul actual una dintre cele mai durabile lucrări – acest material trebuie însă ales cu atenție și aplicat în mod corect. Cei mai mari inamici ai izolației pe bază de polistiren sunt: vaporii – au capacitatea de a reduce rezistența și elasticitatea materialului odată pătrunși în acesta; variațiile de temperatură – pot scădea durata de viață a izolației cu polistiren și găurile date în material – pe acolo se va pierde căldură.

În acest sens, este recomandat să alegi polistiren de calitate superioară și să apelezi la profesioniști pentru lucrarea de izolație – este esențial ca aceasta să fie corect realizată.

3. Tipul de polistiren folosit pentru izolație

În funcție de aplicație și condițiile meteorologice din zona în care locuiești de exemplu, ai de ales între polistiren expandat și polistiren extrudat. Ambele tipuri de polistiren sunt considerate eficiente, însă alegerea se va face în funcție de locul casei care urmează a fi izolat și de cerințele individuale.

4. Avantajele și dezavantajele polistirenului expandat

Mai jos îți prezentăm avantajele și dezavantajele fiecărui tip de polistiren existent pe piața de profil, iar cel expandat le prezintă pe următoarele:

Avantaje

– acest tip de polistiren este rezistent la temperaturile înalte și nu se înmoaie decât la 1000 de grade Celsius;

– dacă alegi să-ți izolezi locuința cu polistiren expandat, nu va trebui să scoți prea mulți bani din buzunar – costul acestui material este destul de redus;

– de asemenea, este ușor de manevrat, nu are o greutate mare și nu îngreunează fațada locuinței;

– polistirenul expandat permite ca vaporii acumulați în interiorul casei să circule, împiedicând totodată formarea mucegaiului sau a igrasiei.

Dezavantaje

– în caz de incendiu este posibil să se inflameze și chiar să întrețină arderea, însă în acest sens poți opta pentru varianta ignifugat a polistirenului expandat;

– materialul este sintetic, poate fi poluant și poate atrage rozătoare.

5. Avantajele și dezavantajele polistirenului extrudat

Se folosește cu precădere pentru izolația fundației și a subsolurilor. Iată ce anume ar mai trebui să știi despre acest material:

Avantaje

– este rezistent la orice tip de uzură, iar spre deosebire de polistirenul expandat acesta asigură o izolare termică mai eficientă;

– un alt avantaj al polistirenului extrudat este faptul că are o densitate mai mare decât cel expandat.

Dezavantaje

Singurul dezavantaj notabil prezentat de polistirenul extrudat, este acela că nu permite circulația vaporilor – în timp, se creează umezeală între pereți și izolație și există riscul apariției mucegaiului sau a igrasiei.

În concluzie, niciun material pentru izolația termică nu este perfect, fie că vorbim despre polistiren sau altele. Totuși, bazat pe caracteristicile polistirenului, acesta reprezintă una dintre cele mai populare alegeri pentru izolarea unui imobil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`