5 lucruri pe care să nu le uiţi dacă vrei să ai un CV complet şi corect

5 lucruri pe care să nu le uiţi dacă vrei să ai un CV complet şi corect
Foto: Burst / Unsplash

CV-ul este cartea ta de vizită atunci când aplici la un job, de aceea este important ca acesta să fie complet şi corect şi să reflecte abilităţile tale, dar şi experienţele tale de muncă. Iată mai jos câteva lucruri pe care este important să nu le uiţi atunci când îţi doreşti să ai un CV bine redactat şi pus la punct. Ai grijă să ţii cont de aceste sfaturi şi vei avea un CV care să îţi aducă mai multe interviuri şi şanse de angajare.

Include abilităţile transferabile (soft skills)

Printre cele mai importante abilităţi ale acestui secol sunt abilităţile transferabile. Soft skillurile sau abilitățile transferabile sunt abilități nontehnice care se referă la modul în care lucrezi. Acestea includ modul în care interacționezi cu colegii, cum rezolvi problemele și cum îți gestionezi munca. Vezi aici explicaţia despre ce înseamnă acestea şi cum pot fi incluse în CV-ul tău.

Începe cu un rezumat clar și profesional al carierei tale

Descrierea ta personală trebuie să ofere potențialului angajator o imagine de ansamblu clară despre expertiza ta, despre ce poţi aduce în companie şi obiectivele tale actuale de carieră. Este o secțiune scurtă, de aproximativ patru-cinci rânduri,  dar trebuie să prezinte relevanța pentru job și să aibă un impact pentru a convinge angajatorii că restul CV-ului tău merită citit.

Limitează rezumatul (introducerea) la 50 de cuvinte și evidențiază cele mai importante, relevante abilități și experiența de lucru pe care le poți aduce la masă pentru rolul la care aplici. Omite afirmațiile subiective precum „bune abilități de comunicare” sau „un bun coechipier” și încearcă să fii specific şi să prezinţi pe scurt cele mai bune experienţe şi abilităţi pe care le deţii.

Descrie experienţele şi realizările profesionale

Cea mai importantă parte dintr-un CV sunt, desigur, experienţele tale profesionale. Pentru a descrie fiecare experienţă, foloseşte structura de mai jos:

  • Titlul oficial al jobului – rolul tău profesional este primul pe care un manager de recrutare îl citeşte. Acesta arată evoluţia ta profesională şi este important să reflecte cel mai bine starea ta profesională.
  • Compania și locația – în continuare, adaugă numele companiei şi oraşul unde ai lucrat. Deoarece acesta este un text de sprijin, faceți-l în italic.
  • Datele angajării – în rândul următor, adaugă intervalul de timp lucrat. Adaugă atât luna, cât şi anii între care ai lucrat acolo sau poţi spune „Prezent” dacă încă lucrezi acolo.
  • Îndatoriri și responsabilități – adaugă responsabilitățile-cheie pe care le-ai ocupat la acel loc de muncă. Asigură-te că sunt relevante pentru postul pentru care aplici. Încearcă să nu încarci CV-ul, adaugă mai ales cele mai importante responsabilităţi.
  • Prezintă-ţi realizările – aici mulți greșesc. Angajatorii cunosc sarcinile de bază ale unui specialist în marketing, să zicem. Dar ei nu știu cât de bine le-ai făcut. Adăugarea unei secțiuni de realizări cu numere te ajută să cuantifici și să demonstrezi ceea ce declari.

Descrie impactul contribuțiilor tale

Când îţi enumeri taskurile, asigură-te că incluzi modul în care ai influențat compania. Foloseşte cuvinte precum „îmbunătățit” și „impactat” în loc de verbe pasive. Enumeră toate valorile sau modificările relevante pe care ai reuşit să le implementezi în timp ce lucrai la respectiva companie. Adaugă cifre (de exemplu, creşterea vânzărilor sau a numărului de cititori ai unui blog) care au adus un plus de valoare companiei la care ai lucrat.

Forma de prezentare a unui CV

Este important ca un CV să aibă un aspect îngrijit, iar acest lucru se reflectă în modul în care aşezi informaţiile în pagină. CV-ul trebuie să fie cursiv şi coerent şi să nu conţină erori gramaticale. Trimite-l unui prieten sau cunoscut în care ai încredere, eventual cuiva care lucrează în acelaşi domeniu cu tine, astfel încât să verifici că arată corect. De asemenea, ajută dacă adaugi şi o fotografie recentă cu tine. De exemplu, poţi folosi un template predefinit.

Ţine cont de sfaturile de mai sus şi vei avea un CV care să se potrivească pentru joburile la care aplici. Cu atât mai bine este să personalizezi CV-ul în funcţie de fiecare job pentru care aplici, ca să ai mai multe şanse să fii chemat la un interviu de angajare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`