40.000 de oameni, așteptați la Șumuleu Ciuc, cel mai mare pelerinaj de după ridicarea restricțiilor

40.000 de oameni, așteptați la Șumuleu Ciuc, cel mai mare pelerinaj de după ridicarea restricțiilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproape 40.000 de persoane sunt aşteptatesâmbătă la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc – cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România și primul după ridicarea restricțiilor de către guvern.Acolova avea loc și un maraton al vaccinării, inițiat de unul dintre călugări.

Vaccinarea se va faceîn curtea spitalului din vecinătatea bisericii franciscane.

Imunizareaeste fără programare, cu serurile de la Pfizer şi Johnson&Johnson.

Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, iar autoritățile spuneau că aşteaptă ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000, potrivit Agerpres.

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, spunea că pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale. De asemenea, pelerinii trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.La faţa locului sunt prezenţi peste 150 de voluntari, care îi vor ajuta pe pelerini să găsească locul amenajat pe regiuni.

Unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, pentru a respecta tradiţia şi au ajuns deja la altarul în aer liber sau urmează să ajungă, înainte de a urca muntele făcând o oprire la biserica franciscană, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu. Liturghia de Rusalii va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc. Slujba va fi transmisă online, pe o aplicaţie dedicată, pe reţelele de socializare, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)