4 polițiști trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, în dosarul dispariției Alexandrei Măceșanu. Sunt acuzați că ar fi conferit șanse de salvare a minorei dacă își îndeplineau obligațiile
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a trimis în judecată pentru abuz în serviciu patru polițiști din Olt, care sunt acuzați că, în 2019, ar fi tergiversat dispunerea măsurilor corespunzătoare în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu, potrivit Agerpres.
4 polițiști trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, de procurorii din Craiova, în dosarul dispariției Alexandrei Măceșanu
Procurorii susțin că polițiștii respectivi ar fi conferit șanse efective de salvare a minorei dacă ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică). Conform magistraților, întârzierea de peste 14 ore a dus la identificarea tardivă a victimei.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova susține că M. N., la acel moment comisar-șef de poliție și comandant al Poliției Caracal, aflat la conducerea operațiunilor de căutare a Alexandrei Măceșanu și de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate și a agresat-o, nu a evalut și nu a gestionat corespunzător sesizarea privind dispariția minorei și ulterior sesizarea pe care o făcuse chiar fata, prin apel la 112.
Polițistul este acuzată, totodată, că „nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare”.
Procurorii susțin că neîndeplinirea acestor obligații a fost „de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”.
În aceeași speță au mai fost trimiși în judecată un comisar-șef de poliție, la acea vreme șef al Secției 2 Poliție Rurală Osica de Sus, și doi subalterni de-ai săi.