4 obiceiuri care te pot ajuta să reduci riscul de apariție a cancerului

Publicat: 25 11. 2024, 10:06
Actualizat: 25 11. 2024, 10:06

Riscul de apariție a cancerului depinde de numeroși factori. Bineînțeles că există unii factori pe care nu putem să îi schimbăm, așa cum este factorul genetic sau înaintarea în vârstă. Totuși, cercetările din domeniului cancerului arată că sunt și cazuri în care modul de viață are un impact semnificativ asupra riscului crescut de apariție a cancerului.

Deși nu poți fi niciodată sigur de faptul că nu vei face cancer, există moduri prin care poți să reduci riscul ca acesta să apară. Anumite obiceiuri sănătoase te pot ajuta să te bucuri de o viață sănătoasă. Iată ce poți să faci ca să reduci riscul de apariție a cancerului.

Renunță la fumat

Substanțele chimice dăunătoare prezente în tutun îți pot afecta atât sănătatea plămânilor, cât și a altor organe și părți ale corpului. Fumatul este asociat cu numeroase tipuri de cancer, precum cancer pulmonar, cancer bucal, cancer pancreatic, cancer de vezică urinară sau cancer renal.

Este important de menționat că și fumatul pasiv, adică atunci când stai lângă persoane care fumează, poate crește șansele de apariție a cancerului pulmonar. Așa că renunțarea la fumat și evitarea fumatului te pot ajuta să reduci riscul de cancer.

Mergi regulat la medic

Controalele regulate sunt esențiale pentru a preveni problemele de sănătate, dar și pentru a depista la timp unele tipuri de cancer. Există teste de screening care pot să depisteze la timp cancerele ginecologice si mamare la femei. Mamografia, de exemplu, ar trebui efectuată de orice femeie care a ajuns la menopauza deoarece șansele de cancer mamar cresc după această perioada.

În același timp, odată cu înaintarea în vârstă cresc șansele de a avea cancer. Așa că prevenția prin mersul regulat la medic este esențială atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Analizele și testele de screening sunt primul pas spre prevenție și o viață sănătoasă.

Vaccinează-te

Vaccinurile nu te protejează în mod direct de cancer, ci de anumite infecții virale care îți pot afecta organismul. Odată ajunse în organism, unele infecții pot crește riscul de apariție a cancerului. Hepatita B, de exemplu, poate crește șansele de a dezvolta cancer hepatic.

Un alt virus care prezintă factor de risc este virusul HPV. Acesta poate duce la apariția cancerului de col uterin, dar și a altor tipuri de cancer. Este vorba de cancerul vulvarcancer vaginal sau cancer penian. Atât infecția cu HPV, cât și cu virusul hepatitei B pot fi prevenite prin vaccinare.

Protejează-te de soare

Cancerul de piele este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer. În același timp, cancerul de piele poate fi prevenit. Tocmai de aceea este important să te bucuri de soare într-un mod sigur și să îți protejezi cât mai mult pielea. Expunerea la soare în mod repetat și fără protecție crește riscul de apariție a cancerului de piele.

Evita să stai la soare în miezul zilei, între orele 10 și 16, când razele ultraviolete sunt foarte puternice. Folosește mereu loțiune solară cu factor de protecție solară de cel puțin 30. Stai cât mai mult la umbră, poartă ochelari de soare și pălărie. Nu în ultimul rând, poartă haine lejere, dar care să îți acopere cât mai mult pielea.

Deși factorul genetic și vârsta joacă un rol important în apariția cancerului, este important să iei măsurile necesare pentru a avea un stil de viață sănătos. Atunci când adopți anumite obiceiuri sănătoase, ele te pot ajuta să reduci riscul de apariție a cancerului.