4 motive pentru a-i lua un puzzle copilului tău

4 motive pentru a-i lua un puzzle copilului tău

Copiii, mai ales la vârstele mici, învață totul prin joacă, iar un puzzle este unul dintre jocurile pentru copii care sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora. Există atât puzzle-uri pentru copii mici, cât și pentru copiii mai mari, așa că ai de unde alege.

Poate că te gândești că puzzle-ul îl dezvoltă doar din punct de vedere cognitiv, însă acest joc pentru copii este mult mai benefic, contribuind atât la dezvoltarea fizică, cât și la cea cognitivă, socială și emoțională a copilului tău.

În rândurile care urmează, îți oferim patru motive pentru care ai putea lua în considerare achiziționarea unui joc de puzzle pentru copilul tău.

  1. Dezvoltarea cognitivă

Vom începe cu abilitățile cognitive pe care micuțul sau micuța ta și le poate exersa cu ajutorul unui puzzle, cele mai comune fiind: dezvoltarea imaginației, dezvoltarea memoriei, dezvoltarea gândirii strategice, cunoașterea lumii înconjuratoare, capacitatea de rezolvare a problemelor și recunoașterea formelor.

Le vom explica pe rând pe toate.

Dezvoltarea imaginației

Pentru că puzzle-ul îi determină pe cei mici să asambleze piesele, acest lucru are o importanță deosebită în dezvoltarea imaginației deoarece copilul face un efort pentru a compara imaginea reprezentată pe puzzle cu cea pe care trebuie să o compună din piese.

Dezvoltarea memoriei

Copilul trebuie să-și amintească formele pieselor atunci când asamblează un puzzle, iar în acest mod își va exersa memoria. Este extrem de important ca această abilitate să fie lucrată încă de la vârste fragede pentru o bună memorie pe care copilul tău o va avea în viitor.

Dezvoltarea gândirii strategice

Puzzle-ul îl obligă pe copil să vadă toate unghiurile din care poate rezolva jocul și în acest fel i se va dezvolta gândirea strategică deoarece va fi nevoit să acorde o atenție deosebită mai multor elemente, cum ar fi: imaginea generală, forma pieselor, pașii care duc către asamblare și rezultatul final.

Cunoașterea lumii înconjurătoare

Prin construirea imaginii finale, cel mic va reuși să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare, așa că puzzle-ul este un instrument excelent care să îl ajute în acest sens.

Capacitatea de rezolvare a problemelor

Fiecare joc de puzzle reprezintă un obiectiv pe care copilul tău îl va avea de împlinit și o problemă pe care o va avea de rezolvat. În acest fel, copilul va trebui sa urmeze niște pași pentru a își atinge obiectivul și pentru la rezolva problema și astfel va dezvolta abilitățile necesare rezolvării problemelor în general.

Recunoașterea formelor

Piesele de puzzle sunt disponibile în diverse tipuri de forme, de la cele mai simple, până la cele mai complexe sau abstracte. Mai ales la vârstele mici, recunoașterea formelor este esențială dezvoltării capacităților cognitive ale copilului tău.

  1. Dezvoltarea fizică

Așa cum spuneam și mai sus, un joc de puzzle îi ajută pe copii și să își dezvolte anumite abilități fizice, cum ar fi motricitatea fina și grosieră, dar și coordonarea mână-ochi.

Motricitatea fină i se va dezvolta copilului deoarece atunci când construiește un joc de puzzle, copilul face mișcări precise și scurte, asta contribuind în timp la căpătarea unor abilități, cum ar fi scrisul de mână, folosirea instrumentelor muzicale sau dobândirea unor abilități de desen.

În ceea ce privește abilitățile motrice grosiere, acestea se dezvoltă atunci când sunt folosite piese mari de bază și sunt așezate în diverse poziții.

Iar, în fine, coordonarea mână-ochi va fi realizat[ și ea deoarece atunci când rezolvă un joc de puzzle, copilul se ajută de coordonarea dintre vedere și felul în care reacționează mâna acestuia, astfel se vor dezvolta conexiunile aferente coordonării mana-ochi.

  1. Dezvoltarea socială

Atunci când rezolvați puzzle-ul împreună cu el sau când copilul se joacă alături de alți copii, i se vor dezvolta și abilitățile sociale esențiale adultului care va deveni.

  1. Dezvoltarea emoțională

Și nu în cele din urmă, jocurile pentru copii tip puzzle îl ajută să își dezvolte răbdarea, dar și stima de sine, în momentul în care va reuși să construiască imaginea și să rezolve jocul de puzzle.

Iată, deci, câte beneficii poate aduce un joc de puzzle dezvoltării copilului tău!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`