4 luni de la declararea pandemiei de coronavirus. 10 lucruri esențiale despre COVID-19

4 luni de la declararea pandemiei de coronavirus. 10 lucruri esențiale despre COVID-19

Au trecut 4 luni de la declararea pandemiei de coronavirus. În luna martie, guvernele de pe întreg mapamondul au fost luate pe nepregătite și mulți oameni, în special din mediul urban, și-au schimbat radical modul de viață.

În ultima perioadă, s-a strâns un număr semnificativ de informații noi, într-un context plin de incertitudini. Totuși, iată câteva aspecte clare, comunicate de entități avizate.

10 lucruri esențiale despre COVID-19, după 4 luni de pandemie

Noul coronavirus poate infecta persoane de orice vârstă. Cele vârstnice, de peste 65 de ani însă, prezintă cel mai mare risc.

Pneumonia produsă de noul coronavirus a fost identificată inițial în orașul Wuhan, China. Mai apoi, s-a răspândit în provinciile Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi.

Noul coronavirus supraviețuiește până la 4 zile pe bancnote și sticlă, iar pe oțel inoxidabil și plastic până la 4-7 zile, 3 ore pe șervețele,până la 24 de ore pe lemn și haine, până la 3 zile pe plastic și oțel, până la 24 de ore pe carton.

Timpul din momentul infectării, până la apariția primelor semne și simptome de boală nu a depășit 14 zile.

COVID-19 debutează ca o banală răceală. Majoritatea celor infectați fac febră, în jur de 88%, potrivit OMS. Simptomele, tratamentul și evoluția bolii variază de la un pacient la altul.

Cazurile critice de COVID-19 se confruntă cu probleme respiratorii și cedarea organelor vitale.

Distanța sigură recomandată, de 1-2 metri, nu garantează o protecție maximă. O persoană bolnavă îi poate infecta pe cei care se află chiar și la o distanță de 4,5 metri, potrivit studiilor realizate în ultimele luni.

În aer, noul coronavirus supraviețuiește cel puțin 30 de minute, iar pe piele și fluidele corporale, până la 5 zile.

Fiecare nou caz de coronavirus produce într-o lună alte 244 de cazuri, a anunțat Ministerul Sănătății din Londra.

În prezent, se află în testare peste 100 de vaccinuri anti-COVID-19, la nivel mondial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`