Rezistența la ANTIBIOTICE, prioritate ZERO de sănătate publică: 4,5 milioane de români au utilizat antibiotice în ultimul an pentru banale răceli sau dureri în gât (VIDEO)

Rezistența la ANTIBIOTICE, prioritate ZERO de sănătate publică: 4,5 milioane de români au utilizat antibiotice în ultimul an pentru banale răceli sau dureri în gât (VIDEO)
Foto: pixabay.com

4,5 milioane de români au utilizat antibiotice în ultimul an pentru banale răceli sau dureri în gât. România se află pe locul 5 in Europa la consumul zilnic de antibiotice. Aceste cifre alarmante sunt rezultatele unui studiu făcut la cererea Societăţii Române de Rinologie pe un eşantion reprezentativ de 1566 de persoane.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Societatea română de Rinologie şi Societatea Naţională de Medicina a Familiei au organizat recent o masă rotundă cu tema ‘REZISTENŢA LA ANTIBIOTICE- PRIORITATE ZERO DE SĂNĂTATE PUBLICĂ’.

Președinții a 12 societăți medicale, participanţi la dezbatere, au înaintat Ministerului Sănătății rugămintea de a elabora de urgență un protocol terapeutic privind infecțiile căilor respiratorii superioare de etiologie virală, pentru a contribui la limitarea administrării de antibiotice. Întâlnirea a vizat în egală măsură şi informarea corectă a pacienţilor.

“Ceea ce ne propunem noi, invităm toate societățile partenere, este elaborarea unor idei care să reducă acest consum mare de antibiotice și elaborarea unui protocol.

În primul rând propunem să nu se mai poată procura antibiotice din farmacie fără prescripție medicală. Deși a scăzut acest consum, încă suntem la cote destul de ridicate.

Apoi propunem să existe ghiduri foarte clare după care să prescriem antibiotice de primă intenție, iar apoi să facem tot posibilul să explicăm pacientului că o răceală comună sau roșu în gât nu se tratează cu antibiotice”, a declarat prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, preşedintele Societăţii Române de Rinologie.

Consumul abuziv de antibiotice implică riscuri mari atât pe termen lung câtşi pe termen scurt.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`