3 situații în care nu știai că ai nevoie de o fișă medicală!

3 situații în care nu știai că ai nevoie de o fișă medicală!
fisa medicala

Obținerea pentru prima dată a permisului auto are la bază, pe lângă efectuarea orelor de curs și absolvirea examenului, și întocmirea dosarului de aplicare. Unul dintre documentele fără de care nu se poate ajunge până în faza examinării este fișa medicală.

Există însă și alte situații în care obținerea fișei este obligatorie. Astfel, dacă ți-ai schimbat numele de familie, ai permisul expirat sau anulat, ai nevoie să parcurgi din nou pașii pentru eliberarea fișei auto. Iată când să adaugi în dosar și fișa cu rezultatele medicale pentru permisul auto!

Fisa medicala în cazul schimbării numelui

Te-ai căsătorit? Felicitări! Dacă ai optat pentru schimbarea numelui și vrei să deții în continuare pemisul de conducere, va trebui să demarezi procedurile de preschimbare. În cazul în care optezi pentru eliberarea unui duplicat al permisului, valabilitatea permisului vechi va fi transferată duplicatului, fără a mai fi necesară obținerea fișei auto. Dacă, în schimb, vrei un permis nou, cu o valabilitate nouă, care să celebreze evenimentul important din statutul civil, va fi nevoie de fișa medicală.

⦁ Permis de conducere expirat

Pe teritoriul României, valabilitatea permisului de conducere este stabilită pe categorii, după cum urmează:

⦁ 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb și Tv;
⦁ 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE.

Dacă nu ai schimbat permisul la timp, înainte ca acesta să expire, va trebui să pregătești dosarul cu actele solicitate prin lege pentru preschimbarea și înlocuirea acestuia cu unul nou. Din acest dosar nu poate să lipsească fișa medicală, obținerea ei fiind una dintre cele mai importante condiții pentru a avea din nou dreptul de a șofa.

Acest document va atesta în continuare faptul că ești apt din punct de vedere medical pentru a conduce autovehiculul din categoria solicitată pentru noul permis. Fișa se poate elibera numai de clinicile autorizate, iar prețul pe care va trebui să îl plătești diferă în funcție de tarifele percepute de respectivul centru medical.

⦁ Permis anulat din cauza unor abateri

În cazul în care ai permisul anulat pentru diverse abateri, va fi necesară fișa medicală pentru permisul auto, însoțită de avizul psihologic. Așadar, dacă din cauza teribilismului, a neatenției sau a încălcării regulilor de circulație ești în situația în care permisul a fost anulat vei avea nevoie de o reevaluare medicală.

Vestea bună în toate din aceste cazuri este că timpul de așteptare pentru eliberarea fișei este minim. Investigațiile se fac în aceeași zi, în cadrul aceleiași clinici. În aproximativ 1 oră vei finaliza toate controalele medicale și vei primi verdictul de apt sau inapt pentru a conduce pe drumurile publice. Fișa este valabilă 1 an de zile de la data eliberării și poate fi utilizată pe întreg teritoriul României.

Pregătește pentru dosarul de obținere a fișei următoarele documente:

⦁ Buletinul sau Cartea de identitate;
⦁ Ochelarii de vedere, dacă este cazul;
⦁ Adeverința de la medicul de familie în care să se menționeze dacă figurezi cu boli cronice;
⦁ Fișa de școlarizare, doar pentru obținerea permisului auto;

Programează o consultație la clinica preferată și obține fișa medicală necesară, în funcție de situația în care te regăsești.

Autor: iAgency

Urmăriți B1TV.ro și pe
`