2023 a fost cel mai fierbinte an înregistrat în lume – iar 2024 ar putea fi chiar mai rău
Oamenii de știință s-au așteptat de mult timp ca 2023 să fie cel mai fierbinte an din istorie, din cauza schimbărilor climatice cauzate de om și a modelului de încălzire a vremii El Nino. Marți au avertizat că 2024 ar putea fi și mai cald.
Anul 2023 a fost în medie cu 1,48 °C mai cald decât nivelurile dinaintea vremurilor industriale
Serviciul Copernicus al UE pentru schimbări climatice a confirmat marți că 2023 a fost într-adevăr cel mai cald an începând din 1850 – ceva ce deja se putea intui înainte să se încheie anul, deoarece peste tot a fost extrem de cald.
Temperatura medie globală a suprafeței aerului în 2023 a fost de 14,98 C – depășind recordul anterior stabilit în 2016 cu 0,17 C.
Copernicus a descoperit că anul 2023 a fost în medie cu 1,48 °C mai cald decât nivelurile dinaintea vremurilor industriale, atunci când oamenii au început să ardă combustibili fosili la scară mare.
Carlo Buontempo, directorul Copernicus, a numit această descoperire o „mărturie dramatică a cât de departe suntem acum de climatul în care s-a dezvoltat civilizația noastră”.
Dar oamenii de știință de la Met Office cred că acest record ar putea fi doborât din nou foarte curând, prognozele lor sugerând că 2024 ar putea fi și mai fierbinte, cu și mai multe condiții meteorologice extreme față de anul trecut.
Copernicus a spus că este „probabil” că perioada de 12 luni care se încheie în ianuarie sau februarie anul acesta să depășească cu 1,5 °C nivelurile preindustriale.
Recordul doborât anul trecut este un semn că lumea se apropie din ce în ce mai mult de a ajunge la 1,5 °C de încălzire – nivelul pe care țările au convenit să-l vizeze conform Acordului de la Paris, iar după care impactul climatic devine mai greu de combătut.
De ce a fost 2023 atât de fierbinte?
Profesorul de la Met Office, Richard Betts, a spus că oamenii încălzesc rapid planeta „prin acumularea de gaze cu efect de seră în atmosferă din arderea combustibililor fosili și defrișări”.
Anul trecut a fost, de asemenea, o tranziție la un model de încălzire numit El Nino, când căldura din ocean, în special din Pacificul ecuatorial central-est, se eliberează în atmosferă.
Colegul său, Dr. Nick Dunstone, a spus: „Ne așteptăm ca puternicul El Nino din Pacific să aibă un impact asupra temperaturii globale până în 2024. Din acest motiv, prognozăm că 2024 va atinge un alt record, cu posibilitatea de a depăși temporar 1,5 C pentru prima data.”
Copernicus a spus că gheața din Antarctica a atins minime record pentru perioada anului în opt din cele 12 luni, în timp ce temperaturile medii globale la suprafața mării au atins niveluri record pentru perioada anului din aprilie până la sfârșitul anului.