Reacții după cazul Sorina: Peste 20 de organizații au redactat un memorandum prin care cer adoptarea unor măsuri urgente pentru sprijinirea copiilor din sistemul de protecție

Publicat: 23 07. 2019, 22:39
Foto: pixabay.com

După cazul Sorinei, fetița care a fost luată cu mascații din casa asistentei maternale, pentru a fi predată familiei adoptive, tema protecției copilului se anunță a fi una puternică în apropiata campanie electorală.

În acest context, Grupul de Dialog Social anunță organizarea, cu sprijinul a peste 20 de organizații din societatea civilă, a unei conferințe de presă în care va anunța finalizarea și înaintarea unui Memorandum adresat tuturor autorităților publice centrale cu responsabilități în domeniul protecției copilului.

Potrivit unui comunicat de presă al Grupului de Dialog Social, acest memorandum cuprinde o serie de recomandări și solicită adoptarea unui mare număr de măsuri urgente pentru sprijinirea copiilor din sistemul de protecție. Printre acestea se menționează depolitizarea structurilor instituționale existente, creșterea nivelului de calificare și de selectare a personalului de îngrijire și monitorizare și suport post-instituționalizare a tinerilor pe o perioadă de 3 ani.

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al Grupului de Dialog Social:

Joi, 25 iulie 2019, ora 12:00, Grupul de Dialog Social, cu sprijinul a peste 20 de organizații din societatea civilă, va organiza o conferință de presă în care va anunța finalizarea și înaintarea unui Memorandum adresat tuturor autorităților publice centrale cu responsabilități în domeniul protecției copilului.

Anual, mii de tineri ies de sub tutela statului și pășesc în viața reală complet nepregătiți pentru ce îi așteaptă. Nu primesc sprijinul de care au nevoie, ci sunt lăsați singuri în fața unor provocări mult prea mari. O mare parte dintre ei nu reușesc să se adapteze schimbării bruște, nu se integrează pe piața muncii și nu duc o viață stabilă. Mulți ajung pe străzi ori cad pradă exploatării de către rețele de crimă organizată. Nu știm numărul lor exact pentru că nu există un instrument de monitorizare post-instituționalizare.

În centrele de tip rezidențial ori sub îngrijirea asistenților maternali, abuzurile suferite de copii rămân nedescoperite și nesancționate. Mijloacele pe care minorii și tinerii le au la dispoziție pentru a reclama abuzurile fie sunt ineficiente, fie nu există. În jurul făptuitorilor se ridică adeseori ziduri birocratice menite să-i protejeze.

La inițiativa Grupului de Dialog Social, peste 20 de organizații care luptă pentru respectarea drepturilor copilului și oferă servicii sociale au redactat un memorandum către autoritățile publice centrale prin care oferă o serie de recomandări și solicită adoptarea unui mare număr de măsuri urgente pentru sprijinirea copiilor din sistemul de protecție.

Printre aceste recomandări și măsuri se numără și:

● Înființarea unui comitet interministerial între toate ministerele și autoritățile publice cu responsabilități privind protecția copilului și a celor din sistemul de protecție a statului. Rolul acestui comitet este asigurarea unui cadru în care statul să dezvolte politici și măsuri coerente, care să ia în considerare interesul superior al copilului.
● Depolitizarea structurilor instituționale existente, precum Consiliul de Monitorizare înființat în baza Legii nr. 8/2016 și Avocatul Copilului. De asemenea, transparentizarea completă a sistemului de protecție specială, prin publicarea de rapoarte detaliate lunare de către DGASPC-uri și de către ANPDCA.
● Implicarea constantă a organizațiilor în procesul de decizie precum și delegarea de către DGASPC-uri a mai multor servicii ai căror beneficiari sunt copiii aflați sub măsura protecției speciale către organizații non-guvernamentale.
● Creșterea nivelului de calificare și de selectare a personalului de îngrijire.
● Monitorizare și suport post-instituționalizare a tinerilor pe o perioadă de 3 ani.
● Investigarea și analizarea cazurilor de violență instituțională și de supunere a copiilor care nu suferă de nicio afecțiune psihiatrică la tratamente medicamentoase de care nu au nevoie.
● Stoparea violenței instituționale și introducerea unor intervenții recuperatorii și a suportului social de care au nevoie minorii din centre și tinerii care au părăsit sistemul de protecție, precum și acordarea de compensațiile morale și materiale.

Solicităm, în încheiere, ca organizațiile semnatare să fie periodic informate cu privire la stadiul tuturor măsurilor luate de Guvernul României, prin autoritățile abilitate, pentru ducerea la îndeplinire a solicitărilor prezentate anterior, precum și informări din oficiu, către publicul larg și către beneficiarii sistemului de protecție specială, care să asigure un dialog onest și eficient în scopul reformării reale a sistemului de protecția copilului.