Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a prezentat un bilanț și a anunțat că 18 persoane au murit înecate pe litoralul românesc în acest sezon estival, în timp ce 43 au fost salvate de la înec, transmite Ziua de Constanța.
Potrivit ISU Dobrogea, bilanțul din punctele de lucru de pe litoral arată că în sezonul estival 2023 au fost asistate medical 2056 de persoane. Din apă au fost recuperate 61 de persoane – 18 au murit înecate, iar 43 au fost salvate.
Totodată, pompierii din punctele temporare de lucru de pe litoral au stins 247 de incendii.
În vara deja încheiată, situația de pe litoral a provocat dezbateri intense în spațiul public, în contextul tensiunilor dintre salvamari și turiștii care refuzau să le respecte indicațiile.
„Ca în fiecare zi la noi, pe litoral, turiștii, de dimineață, de când ajung pe plajă, încep să se certe cu salvamarii care vin și încearcă să îi ajute, să îi îndrume, să îi învețe că este pericol în apă (…). Împotriva curentului nu poți să înoți, pentru că nu suntem păstrăvi ca să înotăm contra curentului și să mergem cum urcă la deal păstrăvul. Noi suntem oameni și, după ce înotăm o anumită porțiune de timp, să zicem, obosim. Când obosim, vedem că nu ajungem la mal, intră panica, se instaurează panica, și atunci panica ne face să cedăm și intervine înecul”, declara șeful salvamarilor din Eforie Nord, Gelu Vătămănescu, pe 19 august, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.