18 oameni au fost tratați pentru greață severă, după ce au vizionat un spectacol în care a existat o scenă de sex live, piercing pe scenă și cantități mari de sânge real și fals

Publicat: 11 10. 2024, 11:52
Sursa foto: Freepik

Optsprezece spectatori ai operei de stat din Stuttgart au avut nevoie de tratament medical pentru greață severă în weekend, după ce au vizionat un spectacol care a inclus piercing în direct, act sexual nesimulat și cantități mari de sânge fals și real.

Spectacolul a fost prea dur pentru unii dintre spectatori

„Sâmbătă am avut opt, iar duminică am avut 10 persoane care au solicitat îngrijiri din partea serviciul nostru medical”, a spus purtătorul de cuvânt al operei, Sebastian Ebling, despre cele două spectacole din Sancta, un spectacol al coregrafei austriece Florentina Holzinger. Un medic a fost chemat pentru tratament în trei cazuri, a adăugat el.

Holzinger, în vârstă de 38 de ani, este cunoscută pentru spectacolele sale. Distribuția ei exclusiv feminină joacă de obicei parțial sau complet goală, iar spectacolele anterioare au inclus înghițirea unei săbii, tatuaje, masturbare și acțiune cu sânge și excremente proaspete.

„Pentru mine, o tehnică bună în dans nu este doar cineva care poate face un tendu perfect, ci și cineva care poate urina la cerere”, a spus Holzinger pentru The Guardian într-un interviu la începutul acestui an.

Sancta, prima incursiune a lui Holzinger în operă, a avut premiera la teatrul de stat Mecklenburg din Schwerin în mai și se bazează pe opera expresionistă a lui Paul Hindemith din anii 1920, Sancta Susanna, care are propria istorie de controverse.

Opera originală a lui Hindemith spune povestea unei tinere călugărițe care, stârnită de o poveste spusă de una dintre femeile mai în vârstă ale mănăstirii, pășește pe altar goală și smulge pânza de pe trunchiul lui Hristos. O întâlnire cu un păianjen mare o face să se pocăiască de acțiunea ei și să roage celelalte călugărițe să o zidească de vie.

Inițial, trebuia să aibă premiera la opera de stat din Stuttgart în 1921, dar nu a fost pus în scenă decât în ​​1922, după proteste împotriva conținutului său presupus un sacrilegiu.

Conducerea operei le cere spectatorilor sensibili să nu vizioneze spectacolul

Versiunea care i-a neliniștit pe membrii publicului de la Stuttgart anul acesta a înlocuit spectacolul muzical original cu călugărițe goale care patinează cu role în centrul scenei, un perete cu trupuri goale răstignite și un preot lesbian care citea liturghia.

După ce Holzinger a montat pe scenă Sancta în Viena natală, în iunie, episcopii din Salzburg și Innsbruck au criticat-o ca fiind o „caricatură lipsită de respect a sfintei liturghii”.

Artista austriacă a sugerat anterior că opera ei a fost mai puțin concepută să-și bată joc de biserică decât să exploreze paralele între instituția conservatoare, pe de o parte, și comunitățile îndoielnice și subculturile BDSM, pe de altă parte.

„Recomandăm ca toți membrii publicului să citească din nou cu mare atenție avertismentele, astfel încât să știe la ce să se aștepte”, a declarat Ebling pentru ziarul Stuttgarter Nachrichten.

Vizitatorii spectacolului numai pentru adulți au fost alertați în prealabil cu privire la o listă lungă de avertismente pentru potențiali factori declanșatori, inclusiv tămâie, zgomote puternice, acte sexuale explicite și violență sexuală.

„Dacă aveți întrebări, vorbiți cu serviciul pentru spectatori”, a adăugat Ebling. „Și atunci când aveți îndoieli în timpul spectacolului, v-ar putea ajuta să vă întoarceți privirea.”

Rapoartele privind tratamentul medical în auditoriu nu par să fi făcut vreun rău comercial spectacolului. Biletele pentru toate cele cinci spectacole rămase la opera de stat din Stuttgart, precum și două spectacole la Volksbühne din Berlin, în noiembrie, s-au epuizat.