16 octombrie – Ziua mondială a alimentației. Cum arată comportamentul alimentar al românilor: Mâncăm prea multă pâine și prea puține fructe

Publicat: 15 10. 2019, 11:57
Foto: pixabay.com

În 16 octombrie celebrăm Ziua Mondială a Alimentației.Adunarea Generala ONU a decis, in 1981, marcarea Zilei mondiale a alimentatiei, considerand ca ‘alimentatia este o nevoie fundamentala a omului si o conditie necesara supravietuirii si prosperitatii fiintei umane’.

Cu această ocazie, Institutul Național de Statistică a publicat un raport care arată care au fost cele mai consumate alimente de către români, în 2018.

DRAMĂ TOTALĂ ÎN SHOWBIZ! IULIA VÂNTUR S-A ÎNNECAT ÎN LACRIMI! SALMAN KHAN, SĂLTAT DE MASCAȚI! E CUTREMURĂTOR CE A PUTUT SĂ FACĂ

Consumul principalelor produse alimentare

Cantitățile de alimente consumate de o persoană reflectă efectul complexului de factori de influență la nivelul gospodăriei: mărimea veniturilor, dimensiunea gospodăriei, numărul copiilor, mediul de rezidență etc.

DRAMĂ ÎN TEATRUL ROMÂNESC: FLORIN PIERSIC JR., MESAJ DESPRE MOARTEA TATĂLUI SĂU! S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU PUŢIN TIMP

  • Pâinea și produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării analizate. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul mediu lunar a fost de 8.00 kg (8,20kg/persoană in anul 2017), însemnând anual 96,5kg/persoană (98,4 kg/persoană în 2017).
  • Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2018 de 3,60 kg/personă, în creștere față de anul 2017. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,84 kg/persoană lunar, în creștere față de anul anterior cu 0,09kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07kg/persoană.
  • Consumul de lapte a fost, în anul 2018, în medie lunar, de 5,63 litri/persoană (5,77litri/persoană în 2017). În anul 2018, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (6,21litri/persoană în 2017 și 6,08litri/persoană în 2018), iar cel mai scăzut în cele de șomeri (4,12 litri/persoană în 2017 și 4,26litri/persoană în 2018).
  • Consumul de brânzeturi și smântână este mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,66kg/persoană) și mai scăzut la cele de șomeri (1,08kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi și smântână este diferențiat mai mult în funcție de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,24kg/persoană).
  • Cartoful este un aliment care se consumă în cantități relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02kg. Lucrătorii pe cont propriu și pensionarii depășesc ușor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrîndu-se în gospodăriile de agricultori, șomeri și salariați.
  • Consumul de legume și conserve din legume a fost, în anul 2018, de 8,08kg, în medie lunar pe o persoană, în creștere față de anul anterior cu 0,09kg/persoană. Ca și în cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferențiază cel mai mult în funcție de mărimea și componența gospodăriei. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,35kg/persoană) și în gospodăriile fără copii (9,07kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 și mai mulți copii (5,01kg/persoană) și, respectiv, în cele compuse din 6 și mai multe persoane (5,65kg/persoană)
  • Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,03kg în anul 2018 și 3,90 kg în anul 2017.