15 mai, stare de alertă. Poți ieși în oraș? Ce spun autoritățile
Începând cu data de 15 mai, în România se vor relaxa o parte din măsurile luate în contextul epidemiei decoronavirus.
Astfel, președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită, aceasta fiind înlocuită cu starea de alertă. Deși ordonanțele militare nu vor mai fi în vigoare, autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți în continuare, iar deplasările să se realizeze în continuare doar în cazurile cu adevărat necesare.
În acest context, Institutul Național de Sănătate publicăa prezentat propunerile de măsurice ar putea fi aplicate începând cu această dată.
Circulația în orașe, fără declarație pe proprie răspundere
„ În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.”, a spus șeful statului, punctând că toate măsurile restrictive trebuie respectate în continuare, deoarece pericolul generat de virusulCOVID-19nu a trecut, iar o relaxare prea timpurie a restricțiilor ar putea duce la agravarea situației.
De asemenea, oamenii trebuie în continuare să evite grupurile mai mari de trei persoane.
Concret, în interiorul localităților se va putea circula fără declarație pe propria răspundere, însă în ceea ce privește deplasarea între localități, acesta se va face „doar având motive serioase”, după cum a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Condiții de călătorie între localități
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a oferit detalii privitoare la restricțiile legate dedeplasarea populației, după data de 15 mai.
„Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Pot ieși din localitate să meargă să facă drumeții, sporturi individuale, să meargă să facă agricultură, acțiuni economice, în vizită. Pot să facă orice lucru care este logic și necesar și util”, a clarificat ministrul problema deplasării între localități.
Excepții care vizează permisiunea deplasării între localități
1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.
− activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
− participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
− pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITPsau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Ministrul Sănătății, despre deplasările în afara orașelor
Nelu Tătaru a întărit declarația Ministrului de Interne, precizând, luni, că deplasările în afara localității se vor face în baza unei „declarații verbale” care însă va trebui dovedită cumva, cu un act sau cu o adresă.
Mai exact, pentru „evenimente restrânse în familie” sau pentru efectuarea de munci agricole se va putea ieși din localitate, dar scopul trebuie demonstrat prin furnizarea adresei respective, prin prezentarea unui act de proprietate.
De asemenea, odată cu relaxarea restricțiilor impuse de starea de urgență, va fi instituitășiobligativitatea purtării măștii de protecțieîn spațiile închise, spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Potrivit celor mai recente date, numărul persoanelor infectate cu noulcoronavirus, în România, a ajuns la 15.588 de persoane, 226 de cazuri fiind înregistrate doar în ultimele 24 de ore. De asemenea, bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 972.