CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”După 15 mai, cu certitudine nu cred că se vor deschide școlile”

CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”După 15 mai, cu certitudine nu cred că se vor deschide școlile”
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României,Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri de relaxare a restricțiilor luate în contextul pandemiei de coronavirus, care vor intra în vigoare după data de 15 mai.

Astfel, se va renunța la restricțiile privind deplasările individualeîn spațiile publice, dar cetățenii vor trebui în continuare să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

„ Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, când această pandemie va fii sub control și nu mai există riscul infectării”, a declarat șeful statului.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a întărit ideea lansată de președinte, afirmând că relaxarea de după 15 mai nu înseamnă că pericolul a trecut.

„Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, a declarat Raed Arafat în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.

„Faptul că încep măsurile de relaxare nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. Se relaxează unele lucruri, dar cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili”, a mai completat Arafat, care a dat de înțeles că vor fi relaxate anumite activități care permit o oarecare revenire la normal (plimbările în parc, tenisul), în timp ce alte reguli vor fi menținute, spre binele populației.

Cel mai probabil, școlile nu vor începe după 15 mai

Raed Arafat a mai declarat, laEuropa FM, că redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor nu se va face după data de 15 mai, această măsură nefiind inclusă în prima tranșă a relaxării restricțiilor.

„După 15 mai poate să fie la 15 zile după 15 mai, la 30 de zile după 15 mai, la 90 de zile după 15 mai… Deci, după 15 mai, cu certitudine nu cred că se vor deschide școlile, astea nu cred că vor fi primele măsuri de relaxare graduală. Dar asta încă se discută. Lucrează Ministerul Educației pe un plan și bineînțeles, în consultare cu colegii de la Sănătate Publică”, a declarat acesta.

Rugăminte pentru anularea ieșirilor de 1 Mai

Cu câteva zile în urmă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a făcut referire și la tradiționalele ieșiri de 1 Mai, rugând cetățenii să rămână în case anul acesta, România aflându-se încă în stare de urgență.

„Rugămintea către populație de 1 mai este să evite să-și planifice ieșiri și să respecte regulile care au fost și pe durata Paștelui, chiar mai bine decât le-au respectat pe durata Paștelui”, a punctat Raed Arafat.

Acesta mai este de părere că nu putem rămâne izolați pe viață și, dacă vom continua să respectăm regulile impuse de autorități, ne vom obișnui cu acest stil de viață, până la apariția unui vaccin și la eradicarea virusului.

Potrivit celor mai recente date oferite de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost confirmate 10.417 de cazuri de infectare cu noulcoronavirus, 321 dintre cazuri fiind raportate doar în ultimele 24 de ore. Dintre pacienții testați pozitiv, 241 sunt internați la terapie intensivă.Bilanțul deceselora ajuns la 552, în timp ce 2.817 de români s-au vindecat, până acum, deCOVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`