14 mai, ultima zi de stare de urgență. 5 lucruri pe care criza coronavirusului le-a schimbat în România

Publicat: 14 05. 2020, 00:30
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ziua de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. De pe 15 mai, se vor relaxa o parte din măsurile impuse de starea de urgență în România, instituită la sfârșitul lunii martie, pe fondul epidemiei decoronavirus.

Cu toate acestea, o serie de reguli vor rămâne în continuare valabile, printre care obligativitatea purtării măștii de protecțieîn spațiile închise, spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Schimbări pe fondul crizei de COVID-19

Măsurile impuse de autorități în acest context (restricțiile de circulație, închiderea unităților publice, a unităților de învățământ și a sălilor de spectacole) au determinat schimbări majore în rândul comportamentului românilor.

Astfel, în timpul carantinei impuse, populația țării și-a reorientat activitățile și hobby-urile către domeniul online, care a cunoscut o creștere semnificativă, prin cumpărături, conferințe și studii, iar oamenii și-au reorganizat prioritățile.

Cursuri online, jocuri video și seriale, în topul preferințelor românilor

Conform analiștilor Picodi.com, în topul preferințelor românilor s-au aflat cursurile online (ce au înregistrat o creștere de 300%), urmate de jocuri video și seriale online (cu 200 și respectiv 170%).

Și activități precum cititul, gătitul sau curățenia în casă au înregistrat creșteri de peste 50%, comparativ cu luna martie 2020, perioada dinaintea carantinei.

Turismul

Pe 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă,însă ministrul Afacerilor Interne a declarat că românii ar putea pleca în concedii abia după 15 iunie.

Afirmația a fost întărită și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat că românii ar putea avea concedii abia în a doua parte a verii, cu mențiunea ca acestea să se desfășoare în condiții de siguranță.

„Punem pe primul plan sănătatea românilor. Am spus că nu trebuie să ieșim de Sărbătorile Pascale și de 1 mai, tocmai pentru a avea anul viitor aceste sărbători împreună cu toată lumea și în alte condiții. Vom avea concedii poate spre a doua jumătate a lunii iunie-iulie, dar nu avansăm un termen până nu vedem evaluările de la zi la zi și după cele 14 zile ale fiecărei perioade de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru.

Cât despre activitățile recreative individuale, drumeții, pescuit, vânătoare, acestea se pot efectua încă de pe 15 mai, între localități.

„Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Pot ieși din localitate să meargă să facă drumeții, sporturi individuale, să meargă să facă agricultură, acțiuni economice, în vizită. Pot să facă orice lucru care este logic și necesar și util”, a clarificat Ministrul de Interne, Marcel Vela, problema deplasării între localități.

Munca de acasă

Pentru e evita răspândirea virusului COVID-19, majoritatea angajatorilor le-au permis angajaților să își continue munca de acasă, unde a fost posibil, evitând astfel disponibilizările.

Potrivit unor cercetări de piață citate de start-up-ul Remote Stories, munca la distanţă a crescut anual cu 30% şi va continua să crească, în contextul actual, cu 35-50% la nivel internaţional.

Mai mult, potrivit studiilor citate de Business Magazin, companiile care au adoptat această metodă de lucru şi-au crescut cifra de afaceri cu 25% mai mult decât cele care nu s-au reconfigurat în acest sens, mai ales că lucrul de la distanţă nu afectează negativ investiţiile companiilor în dezvoltarea angajaţilor lor, iar până la 80% dintre tineri au declarat că au moralul mai ridicat dacă au posibilitatea să lucreze de acasă.

Pe de altă parte, conform Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în contextul actual rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi riscă să urce până la 90% în perioada următoare, turismul fiind cea mai afectată ramură de activitate.

Produsele de igienă personală și alimentele neperisabile, cele mai căutate

Epidemia de coronavirus a generat schimbări masive în comportamentul românilor în materie de cumpărături.

Astfel, au crescut vânzările la dezinfectanți, soluții de curățare, săpun, spirt și alte produse de igienă, dar și la o serie de alimente neperisabile – drojdie, făină, ulei, conserve, în condițiile prelungirii stării de urgență.

Cumpărături online

La solicitarea B1.RO, reprezentanții marilor retaileri de pe piața din România au declarat că în perioada carantinei au explodat vânzările la echipamente IT, necesare desfășurării activității economice de la distanță.

Spre exemplu, eMAG a înregistrat o dublare a vânzărilor la laptopuri, monitoare și tablete, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe de altă parte, au existat șiscăderi în unele categorii de produse, cum ar fi genți pentru voiaj, aparate foto, unde scăderea este de 70-80%.