14 aplicații de pe Google Play au fost eliminate din cauza virușilor. Avertismentul specialiștilor

Publicat: 04 01. 2024, 15:43
Foto simbol: Pixabay

Experții în securitate au identificat 25 de aplicații noi care ar putea provoca haos pentru utilizatorii de Android, potrivit gbnews.

Programul malware, cunoscut Xamalicious, este conceput pentru a prelua controlul asupra dispozitivului dvs., astfel încât acesta să poată instala software suplimentar pe smartphone sau tabletă. De asemenea, este folosit pentru a face clic pe reclame pentru a genera venituri pentru hackeri, au avertizat experții de la firma antivirus McAfee.

Această nouă tulpină de malware a fost descoperită în 14 aplicații disponibile în Magazinul Google Play. Trei dintre aceste aplicații au fost instalate pe peste 100.000 de dispozitive înainte ca experții McAfee să poată determina Google să le elimine din magazinul digital.

Deși aceste aplicații nu mai sunt disponibile pentru descărcare, asta nu face decât să împiedice noile victime să fie infectate de software-ul fals. Miile care au descărcat deja aceste aplicații vor trebui să le elimine manual de pe telefoanele, tabletele sau Chromebookurile Android pentru a fi în siguranță.

Datele McAfee dezvăluie că majoritatea instalărilor au avut loc în Marea Britanie, Statele Unite, Brazilia, Spania și Germania.

Alte 11 aplicații cu Xamalicious au fost descoperite online în afara Magazinului Play. Acestea erau disponibile doar pentru cei care instalează manual software prin APK din alte surse, deci afectează un număr mult mai mic de dispozitive Android.

Pentru a putea instala software de la distanță pe telefonul dvs. Android, hackerii trebuiau să poată controla ceea ce se întâmplă pe ecran fără nici un acces fizic la dispozitivul dvs. Xamalicious a reușit să facă acest lucru prin funcțiile de accesibilitate încorporate în Android pentru software-ul legitim.

Toate cele 25 de aplicații periculoase au încercat să convingă utilizatorii Android să acorde acces la funcțiile de accesibilitate în timpul procesului de instalare. Dacă această solicitare ar fi aprobată, aceste aplicații tulburătoare ar putea ascunde elemente de pe ecran, astfel încât să nu puteți vedea nimic greșit, deoarece codul rău intenționat a început să instaleze aplicații noi sau a făcut clic pe reclame pentru a umple conturile bancare ale escrocilor cibernetici.

„Evitați să utilizați aplicații care necesită servicii de accesibilitate, cu excepția cazului în care există o nevoie reală de utilizare. Dacă o nouă aplicație încearcă să vă convingă să activați serviciile de accesibilitate, susținând că este necesar fără un motiv real și rezonabil și solicitând să ignorați avertismentul sistemului operativ, atunci este un semnal roșu”, ne sfătuiesc experții de la McAfee.

Google se străduiește să împiedice programele malware din Magazinul Play, astfel încât utilizatorii Android să poată instala aplicații fără a-și face griji cu privire la atacurile cibernetice. Denumit Google Play Protect, acest sistem scanează zilnic 125 de miliarde de aplicații pe dispozitivele Android pentru a vă proteja de malware și software-ul nedorit.