14 ani de la moartea Zoei Ceausescu. Cauza morții fiicei soților Ceaușescu

Publicat: 20 11. 2020, 08:00
Sursa Foto: Facebook

Zoia Ceaușescu, singura fiică a celebrului cuplu dictatorial, s-a născut la 1 martie 1949 și a avut o viață controversată, marcată de momente grele care și-au pus amprenata asupra stării ei fizice și psihice.

Numele ei este inspirat de cel al Zoiei Kosmodemyanskaya, eroină sovietică, executată prin spânzurare de către nemți, la vârsta de numai 18 ani.

Cariera Zoiei Ceaușescu

Cei care au cunoscut-o, o descriu pe fiica Ceușeștilor ca având o inteligență sclipitoare. În ciuda faptului că avea înclinație spre artă, nu a fost lăsată să urmeze o carieră în actorie.În 1971 a terminat Facultatea de Matematică a Universităţii București,cu media finală 9.71, iar examenul final l-a promovat cu media 10.

A obţinut titlul de doctor în matematică la aceeaşi universitate, cu teza „On Intertwining Dilations”, avându-l îndrumător pe profesorul Ciprian Foiaş. A devenit asistent universitar şi angajată la Institutul de Matematică.

Ulterior, Zoia a condus, până la prăbuşirea regimului comunist, secţia de matematică din cadrul INCREST (Institutul pentru Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică). A desfăşurat o activitate ştiinţifică destul de importantă, cel puţin 22 de lucrări fiind consemnate în arhiva prestigioasei American Mathematical Society.

Tinerețea Zoiei, marcată de povestile de dragoste interzise de Elena Ceaușescu

Zoia Ceușescu nu a fost niciodată o adolescentă normală, atât pentru că era fiica celui mai temut om din stat, dar și pentru că mama ei era extrem de strictă și s-a împotrivit aproape de fiecare dată când Zoia s-a îndrăgostit. Una dintre celebre idile la care fiica Ceaușeștilor a fost nevoită să renunțe a fost cu Petre Roman, viitorul premier al României.Relația nu a fost văzută cu ochi buni de părinții celor doi tineri, așa că Petre Roman a fost trimis la studii în Franța.

De mai multe ori Zoia a fugit de acasă, în urma certurilor cu mama sa,punând pe jar Securitatea, care avea misiunea să-i dea de urmă în cel mai scurt timp și cât se poate de discret.

După multe relații care s-au sfârșit neplăcut din cauza exigențelor părinților, în1980, Zoia l-a cunoscut pe inginerul Mircea Oprean, pe care familia l-a acceptat ca ginere.

După Revoluție, fiica Ceaușeștilor a primit lovitură după lovitură

În ultimele zile ale lui 1989, când Revoluția era în plină desfășurare, Zoia a fost arestată împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu. Pe spatele celortrei frați au fost puse „păcatele” părinților. Ei au fostanchetatipentru subminarea economiei naționale, ulterior ei fiind cercetați în stare de libertate.

Zoia a fost reținută inițial pe 24 decembrie 1989, în complexul Primăverii, în casa bunicii din partea mamei, Alexandrina Petrescu. A fost trimisă la o unitate militară din București, la Antiaeriană. Acolo era pe 25 decembrie, când a auzit că părinții ei au fost executați. A rămas în închisoare până la 18 august 1990. La începutul lunii ianuarie 1990 a fost reținut și soțul ei, Mircea Opran, profesor universitar la Universitatea Politehnică, care a fost ținut în închisoare până pe data de 8 august 1990. Zoia a fost scoasă de sub acuzare în 1996.

După ce au fost eliberați, frații Ceușescu au rămas fără proprietați și fără locuri de muncă

După ce au fost eliberați din arest, Zoia și Mircea Opranau fost apoi evacuați din vila în care locuiau și și-au pierdut locurile de muncă, fiindnevoiți să locuiască pe la puțini prieteni care le-au mai rămas sau pe la rude. În ultimii ani de viață s-a judecat cu statul român pentrurecuperarea unor cărți, tablouri și bijuterii pe care le-a pierdut când regimul a căzut, dar și pentru dreptul de a-șideshuma părinții pentru a stabili dacă sunt într-adevăr înmormântați în Cimitirul Ghencea.

De ce a murit Zoia Ceaușescu la doar 57 de ani

Pentru a uita de problemele cu care s-a confruntat de-a lungul vieții, Zoia s-a refugiat în alcool și fumat, viici care i-au provocat cancer.

În primii ani după Revoluție, ea a fost operatăde cancer pulmonar și părea că a învins boala. Se pare că mai târziu boala s-a localizat in zona colono-rectală, iar ea simțea că nu mai are mult.

Zoia Ceușescu a încetat din viață la 20 noiembrie 2006.Cu un sfert de oră înainte de deces, i-a cerut soțului ei să o incinereze, apoi i-a dictat o poezie:

Şi cum te visam

Un gând îmi spuse în somn că şi tu mă visezi

Dar atât de adânc încât la trezire

Nu ştiu dacă, de fapt, eu nu exist decât în visul tău”

Ceremonia funerară a fost modestă. Zoia a fost incinerată la Crematoriul ”Cenușa“, iar cenușa a fost depusă în Cimitirul Ghencea, unde se odihnește și restul familiei.