CRIME ÎN SERIE ÎN CARACAL: România se află sub lupa Comisiei Europene pentru NERESPECTAREA obligațiilor privind apelurile la 112

Publicat: 27 07. 2019, 11:11

Cumplitele evenimente de la Caracal unde o fată a murit în cel mai cumplit mod în ciuda faptului că a sunat la 112 şi a cerut sprijin, oferind chiar detalii extrem de precise privind felul în care arată locul în care a fost dusă de răpitorul ei, scoate din nou în iveală problemele privind sistemul unic de urgenţă 112. De la tragedia din Apuseni, la elicopterul căzut în lacul Siutghiol, până la cazul actual, autorităţile au eşuat în a identifica locaţia unde trebuie să intervină.

În acest context, amintim că doar cu câteva zile înainte de declanşarea acestui scandal, Comisia Europeană a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva mai multor state membre, inclusiv România, în ceea ce priveşte numărul de urgenţă 112, geoblocarea nejustificată (o practica discriminatorie care îi împiedică pe clienţii online să acceseze şi să achiziţioneze produse sau servicii de pe un site bazat într-un alt stat membru) şi normele de securitate cibernetică la nivelul UE.

„Comisia Europeană a decis, in această săptămână, să lanseze procedurile de constatare privind neîndeplinirea obligațiilor mai multor state membre, între care și România, în ceea ce privește numărul de urgență 112. România nu a furnizat informaţii cu privire la operatorii de servicii esenţiale identificaţi în temeiul legislaţiei UE privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (Directiva (UE) 2016/1148)”, informează Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti.

De altfel, reamintim că la nici un an de la aderare României la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a declanşat, pe 28 noiembrie 2007, procedură de infringement pentru lipsa localizării pe 112.

Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă european 112 funcţionează corespunzător, în acelaşi caz fiind trimise Curţii Europene de Justiţie dosarele Poloniei şi Letoniei.

„Atunci când se află în alte ţări ale UE, ca turişti sau în scopuri profesionale, cetăţenii europeni trebuie să se poată baza pe faptul că serviciile de urgenţă îi pot localiza de fiecare dată când formează numărul de urgenţă”, a declarat comisarul european pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding.

Procedura a fost închisă în 2009 când sistemul de „localizare” a fost făcut de Teamnet, companie controlată de Sebastian Ghiţă.