107 decese COVID-19 raportate în 24 de ore. Aproape 1.100 de cazuri noi de infectare la nivel național

Publicat: 29 11. 2021, 10:35
Actualizat: 29 11. 2021, 10:42
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sgt. 1st Class Timothy Hughes

La nivel național au fost depistate 1.096 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, arată datele oficiale intermediare de luni. Potrivit autorităților, în 24 de ore au fost raportate 107 decese COVID-19, însă 15 dintre acestea s-au produs anterior intervalului de referință.

GCS: 107 decese COVID-19 raportate în 24 de ore

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 29 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.096 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 107 decese dintre care 15 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, informează, luni, Grupul de Comunicare Strategică.

Europa este în alertă din cauza unei noi variante virale, tulpina Omicron, care a fost depistată inițial în Africa de Sud, dar care între timp a fost detectată în mai multe state europene și chiar și în America de Nord. România nu a confirmat deocamdată nicio infectare de acest gen, iar medicul Radu Țincu explica duminică seară, la „News Pass” cu Laura Chiriac, că țara noastră ar putea cere oricând sprijin european pentru secvențiere, având în vedere că „numărul de probe pe care îl putem prelucra nu este suficient de mare”.

„România niciodată nu a avut o capacitate de secvențiere suficient de bună, dar nu aceasta este problema. (…) Nu e neapărat că nu o facem cum trebuie, ci că numărul de probe pe care îl putem prelucra nu este suficient de mare. Vă spuneam că la valurile precedente, de exemplu, Marea Britanie pentru varianta Delta a întins o mână de ajutor gratuită țărilor din spațiul european pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra acestor variante care circulă în spațiul comunitar. Este interesul tuturor să vedem cu exactitate care este realitatea epidemiologică în acest moment Eu cred că România, dacă nu are această capacitate, oricând poate solicita un sprijin european pentru a a avea mai multe probe prelucrate și, în acest fel, a ști cu exactitate ce măsuri sanitare trebuie luate. Pentru că dacă nu avem această realitate pandemică la zi, este evident că măsurile vor fi decalate și e posibil să luăm măsuri cu întârziere”, spunea medicul.