Aproximativ 100.000 de kilograme de plastic sunt purtate de Dunăre în fiecare an, în România, care dăunează peștilor, ajungând ca în final să existe consecințe pentru corpul uman.
Universitatea Dunărea de Jos din Galați și două ONG-uri de mediu au efectuat un studiu privind poluarea prin plasticul din apă, iar timp de un an, specialiștii au colectat peste 130 de probe de apă din 3 sectoare de Dunare, Moldova Veche, Gruia și Isaccea. Rezultatele arată că fluviul poartă circa 100 de tone de macro și micro plastic anual, conform știrileprotv.
Cu toate acestea, din această cantitate nu se știe ce parte provine din cauza românilor, dar cea mai poluantă apă se află la intrarea în țară, la Moldova Veche.
Plasticul din apă afectează peștii, pe care oamenii îi mănânce și se îmbolnăvesc.
„O cantitate mare de microplastic prezent în organismul uman este implicată în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer”, a spus Dr. Alexandru Nechifor, prorector al universității Dunărea de Jos.
„Lumea nu strânge. Vine, bea o bere, lasă sticla aici. Vine, bea un suc, lasă bidonul. Eu nu cred că-i normal”, a declarat un pescar.
Dunărea aduce, în fiecare zi, în România 150 de kilograme de microplastic și 300 de kilograme de microplastic, care se adaugă la poluarea produsă de români.