Uneori e dificil să fii părinte, dar să fii părintele unui copil cu nevoi speciale este și mai greu.
Un diagnostic de autism, ADHD, sindromul Down sau alte afecțiuni din această arie te întristează și te descurajează, însă este esențial să știi ce ai de făcut pentru a-ți ajuta copilul să lupte cu boala și să îi îmbunătățești calitatea vieții.
Mai jos, discutăm despre cele mai potrivite metode prin care poți să ai grijă de tine și de copilul tău.
Afecțiuni din categoria nevoi speciale
Structura nevoi speciale se referă la o serie de boli care includ probleme de învățare, de dezvoltare, afecțiuni genetice sau psihice.
Acestea se împart în:
Există și alte boli, cum ar fi sindromul Down, Tourette, Edwards sau Patau, dar și afecțiuni fizice, ca nanismul, obezitatea sau distrofia musculară care se pot înscrie în categoria nevoi speciale.
10 sfaturi pentru părinții care au copii cu nevoi speciale
A avea un copil cu nevoi speciale, care suferă de ADHD, autism, sindrom Down etc. poate fi o experiență dificilă și provocatoare, dar o poți transforma și în una care îți poate aduce bucurie și împlinire – depinde din ce perspectivă privești și ce faci pentru voi.
Nu uita că și tu ai nevoie de ajutor și de resurse pentru a avea grijă de tine și de copilul tău.
Mai jos, îți oferim câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare.
Există o serie de organizații și resurse disponibile pentru a ajuta părinții care au copii cu nevoi speciale. Acestea îți pot oferi sprijin emoțional, informații și altele.
Citește tot ce are legătură cu nevoia specială a copilul tău și educă-te astfel încât să știi tot ce trebuie și cât mai multe despre nevoile copilului tău. Astfel, îl vei putea ajuta mai bine.
Discută cu medicul copilului tău și cu alți profesioniști din domeniul sănătății, dar și cu alte familii care au copii cu nevoi speciale.
Un plan de îngrijire este un document care descrie nevoile copilului tău și felul în care vei răspunde la aceste nevoi. Planul de îngrijire ar trebui să fie actualizat periodic, pe măsură ce copilul tău crește și se dezvoltă.
Este important să îți iei timp pentru a te relaxa și a te recupera. Părinții care au copii cu nevoi speciale sunt adesea suprasolicitați și stresați. Învață să îți faci timp pentru tine, chiar dacă asta înseamnă doar câteva minute pe zi – vor face diferența.
Este important să te asiguri că ai grijă de tine din punct de vedere fizic, dar și emoțional. Oricât de greu ar părea, fă sport, mănâncă sănătos și dormi suficient. Dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să îl ceri.
Fiecare copil este diferit și fiecare familie este diferită. Nu te compara cu alți părinți ai căror copii nu se încadrează în categoria nevoi speciale pentru că nu este o comparație justă.
Caută un grup de sprijin pentru părinții copiilor cu nevoi speciale – poate fi o variantă bună de a găsi sprijin emoțional și informații care să te ajute să înțelegi mai bine anumite aspecte, comportamente sau reacții proprii sau ale copilul tău.
Amintește-ți că niciun copil cu nevoi speciale nu seamănă cu un altul, așadar ai un copil unic și special, care are nevoie de îngrijire diferită. Păstrează mereu vie această perspectivă și bucură-te de fiecare moment pe care îl petreci alături de copilul tău.
Chiar dacă uneori copilul nu se va comporta așa cum te aștepți tu, mai ales dacă suferă de afecțiuni comportamentale sau intelectuale, cum ar fi autismul sau ADHD sau sindromul Down, ignoră comportamentele nepotrivite și ghidează-l către acelea care sunt dezirabile.
Este important să gândești pozitiv chiar și atunci când lucrurile sunt dificile. Te va ajuta să îți păstrezi echilibrul și să găsești puterea de a merge mai departe.
Acestea sunt doar câteva sfaturi care te pot ajuta să ai grijă de tine și de copilul tău. Este important să vezi ce funcționează cel mai bine pentru el și pentru tine și să ceri ajutor atunci când aveți nevoie, fie că este vorba de ajutor specializat, de ajutorul familiei, al prietenilor sau al unui ONG.