10 lucruri pe care nu le știți despre Stephen Hawking!

10 lucruri pe care nu le știți despre Stephen Hawking!
Foto: edition.cnn.com

Publicația online How Stuff Works a dezvăluit mai multe amănunte necunoscute publicului larg despre viaţa şi cariera renumitul fizician britanic Stephen Hawking.

Cunoscut mai mult ca „omul de ştiinţă din scaunul cu rotile”, Stephen Hawking se poate mândri cu o serie de cărţi precum best-seller-ul „O scurtă istorie a timpului” (A Brief History of Time) care explică pe înţelesul tuturor concepte complicate din fizică.

Numeroase amănunte din viaţa şi cariera lui Hawking îi surprind chiar şi pe cei mai avizaţi cunoscători ai operei sale, de la faptul că a fost un elev nu tocmai eminent, până la opiniile sale despre viitorul speciei umane.

Spre exemplu, în ciuda contribuţiei sale active la domeniul fizicii şi al înţelegerii acesteia de către publicul larg, Hawking nu a primit premiul Nobel.

Un alt aspect interesant este că s+a născut pe data de 8 ianuarie 1942, când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo.

10. Avea note proaste

Cunoscut pentru teoriile sale spectaculoase şi greu de înțeles chiar și pentru unii fizicieni, Hawking a avut un început academic destul de stângaci.  Ba chiar avea cele mai proaste note din clasă la vârsta de nouă ani. Cu puţin efort, şi-a îmbunătăţit media, însă a rămas un elev mediocru.

Totuşi, încă de la o vârstă fragedă, a manifestat interes pentru modul de funcţionare al lucrurilor, obişnuind să dezmembreze adesea radio-uri ori ceasuri, fără a le mai asambla la loc. Problema notelor mediocre a fost rezolvată atunci când Stephen a obţinut nota maximă la examenul de fizică.

9. Nu îi plăcea biologia

Deşi Hawking avea o înclinaţie spre ştiinţele exacte, tatăl său îşi dorea ca el să devină medic şi îl obliga să înveţe biologia, faţă de care Stephen avea o anume aversiune, considerând această materie drept „prea inexactă şi prea descriptivă”. Prin urmare, a fost de multe ori pe cale să rămână corijent la această materie.

8. A practicat canotajul

Deşi nu avea o constituţie, Hawking a fost primit în echipa de canotaj a Universităţii Oxford, care i-a adus atât popularitate, cât şi note mai mici, el petrecând foarte mult timp cu antrenamentele.

7. A învins moartea la 21 de ani

După ce a terminat facultatea, Hawking a început să prezinte anumite simptome precum tremurat ori neîndemânare. Când a împlinit 21 de ani, s-a internat în spital, fiind diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o boală neurologică care duce la pierderea controlului asupra muşchilor. Deşi medicii i-au spus că mai are doar câţiva ani de trăit, Hawking a hotărât că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a învinge boala. Câteva luni mai târziu, el s-a logodit cu iubita sa, spunând că logodna i-a dat un motiv să trăiască.

6. A ajutat la formularea teoriei universului infinit

Una dintre principalele împliniri ale lui Hawking este contribuţia sa la formularea teoriei universului infinit în 1983, alături de fizicianul Hartle. Cei doi au combinat elemente de mecanică cuantică şi teoria relativităţii lui Einstein pentru a demonstra că universul este nemărginit.

5. A pierdut un pariu pe tema găurilor negre

În 2004, Hawking a recunoscut că s-a înşelat în afirmaţii atunci când a pus un pariu în 1997 cu un alt om de ştiinţă pe tema găurilor negre. Teoreticianul american John Preskill a spus că nu este de acord cu concluziile lui Hawking atunci când acesta afirmă că informația se pierde în găurile negre, arătând că informațiile pot scăpa găurilor negre.

4. Are numeroase premii și distincții, dar nu și Premiul Nobel

Hawking a primit o mulţime de premii şi distincţii, însă niciodată nu a luat premiul Nobel, deşi îl aşteaptă de 12 ani. Mai mult chiar, în 2009 a fost premiat de preşedintele SUA, Barack Obama, primind medalia pentru Libertate.

3. A scris cărţi pentru copii

Stephen Hawking a scris împreună cu fiica sa, Lucy, cărţi pentru copii. În 2007, ei au colaborat pentru a scrie „George’s Secret Key to the Universe.” Cartea, o poveste de ficţiune, despre un băiat, pe nume George, este menită să explice copiilor concepte ştiinţifice dificile, cum ar fi găurile negre şi originea vieţii, fiind gândită ca prima dintr-o trilogie. Doi ani mai târziu Hawking a scris împreună cu fiica sa, Lucy, cărţi pentru copii. În 2007, ei au colaborat pentru a scrie „George’s Secret Key to the Universe.” Cartea, o poveste de ficţiune, despre un băiat, pe nume George, este menită să explice copiilor concepte ştiinţifice dificile, cum ar fi găurile negre şi originea vieţii, fiind gândită ca prima dintr-o trilogie. În 2009 a apărut următoarea carte, sub titlul „George’s Cosmic Treasure Hunt”.

2. Crede în posibilitatea existenței extratereștrilor

Hawking crede că este posibil ca viața extraterestră să existe, dat fiind că universul este extrem de vast. „Viaţa primitivă este extrem de des întâlnită”, spune fizicianul care crede că ar putea exista şi forme inteligente de viaţă în univers.

1. A zburat în spațiu pentru a trăi senzaţia de imponderabilitate

Stephen Hawking și-a îndeplinit visul de a merge în spaţiu zburând împreunǎ pânǎ în straturile superioare ale atmosferei pentru a trǎi senzaţia de imponderabilitate în gravitaţie zero.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`